Facket positivt till att beslutet är fattat

Fackförbundet kommunals representanter ställer sig positiva till förändringen av kostorganisationen.- Framför allt för att det äntligen händer någonting, säger ombudskvinnan Maj Wikberg.

Piteå2005-12-14 00:00
- Det här har legat i stöpsleven så länge nu, säger Maj Wikberg. På barn- och utbildningssidan har man följt de givna direktiven att inte nyanställa i avvaktan på kostutredningen. När man nu bestämt sig för en lösning finns det 17 vakanta tjänster. Folk får gå på vikariat istället för att få sina tjänster.<br /><br />Av den anledningen välkomnar kommunal att politikerna nu fattat ett beslut. <br /><br />Lösningen att lägga verksamheten på fastighetskontoret uppfattas också som god.<br /><br />- Vi ser inga nackdelar. För oss har det ingen betydelse var kontoret hamnar, huvudsaken att det finns en överbyggnad som gör att det fungerar hela vägen.<br /><br /><h3>Inte kylsystem</h3>Bland kommunals medlemmar finns också vissa som har kombinationstjänster och delar sin tjänstgöring mellan kök och lokalvård. Deras tjänster hamnar nu inom samma förvaltning.<br /><br />- Det ser vi också som positivt.<br /><br />- Det värsta för våra medlemmar är att hänga i luften och inte veta någonting. Därför är vi nöjda nu.<br /><br />I de första diskussionerna kring måltidsverksamheten såg det ut som att en storköksdrift med få centralkök och kyld mat som skickades ut till enheterna skulle ge den största rationaliseringen. I dag är det ingen given lösning.<br /><br />- Det skulle inte ge så stor effekt som vi trodde, säger kommunalrådet Peter Roslund, s.<br /><br />- Det viktiga är att den mat som barn och äldre äter är bra och näringsriktig. Därför har vi skrinlagt alla tankar på kylsystem. Vi fortsätter på det sätt som gör i dag.<br /><br /><h3>Kraven förändras</h3>Däremot kan kraven på hur länge maten får hållas varm förändras. Livsmedelsverket håller på att se över regelverket.<br /><br />- Det lutar åt att kraven blir hårdare, säger utvecklingschefen Mona Lundström.<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om