- Arbetsgivarna är så fräcka - de tar in mycket folk i samband med uppstarten. Sedan plockar de bort de provanställda de inte vill ha. Det är ett helt lagligt sätt att plocka ut guldkornen helt enkelt, säger Martin Arnqvist, ombudsman för Handelsanställdas Förbund i Norrbotten.
Han känner inte själv till situationen på Överskottsbolaget (läs artikeln intill), men blir inte förvånad när PT beskriver situationen.
Hur många gör så här?
- Alla! Det sker ofta när företag etablerar sig i Piteå och Luleå. När ett stort företag öppnade i Luleå för ett tag sedan ringde de anställda till oss och var helt förtvivlade - men vi kunde ingenting göra för att hjälpa dem.
En provanställning innebär att en person anställs på prov i sex månader - tanken är egentligen att detta ska leda fram till en tillsvidareanställning (fast anställning) om den anställde sköter sig.
Men detta utnyttjas istället av vissa arbetsgivare som har rätt att avsluta en provanställning när som helst under dessa sex månader och utan någon egentlig orsak.
Saknar skydd
Det enda som står i lagen är att arbetsgivaren måste säga till 14 dagar i förväg. Annars kan företaget få betala böter på cirka 2 000 kronor till den anställde, dock inte lön. (Även den anställde kan med 14 dagars notis avsluta anställningen).Provanställda saknar egentligen alla anställningsskydd - utom mot diskriminering.
Enligt Martin Arnqvist väljer oftast arbetsgivare att provanställa eller visstidsanställa sin personal när de nyetablerar sig någonstans. Eftersom anställningarna bara avslutas sker inte några "varsel" eller "uppsägningar" i egentlig mening.