Fria mensskydd – lika självklart som plåster

Facket tycker att det borde vara en ickefråga 2022, men på mansdominerade arbetsplatser möts man förvånansvärt ofta av ett blankt nej. För Polardörren var det dock självklart med fria mensskydd.

Frida Westin har jobbat sex år vid Polardörren AB i Öjebyn. Hon är ordförande för den lokala GS-fackklubben och tycker egentligen att detta med mensskydd på arbetsplatsen borde vara en ickefråga 2022.

Frida Westin har jobbat sex år vid Polardörren AB i Öjebyn. Hon är ordförande för den lokala GS-fackklubben och tycker egentligen att detta med mensskydd på arbetsplatsen borde vara en ickefråga 2022.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2022-05-22 10:00
undefined
På det stora hela är de överens, i alla fall då det gäller inkludering, mångfald – och mensskydd. Från vänster Ida Snäll, Joel Snell och Frida Westin.

– Det handlar ju om att ha samma förutsättningar att kunna utföra sitt jobb och på de arbetsplatser där det i avtalet finns inskrivet att arbetsplatsen ska vara utrustad med kompletta förbandslådor är det lätt att argumentera – spela roll varifrån man blöder så att säga, menar GS-fackets ombudsman Joel Snell.

Han har tagit upp frågan i samtliga löneförhandlingar han deltagit i och är förvånad över vissa företags inställning.

– Det kan vara företag med en omsättning på kanske 10–20 miljoner som säger att de inte har råd. Och då ska man ha klart för sig att för stora företag handlar det om en kostnad på 5 000–6 000 kronor per år, säger han.

Flera företag har också anfört skattetekniska skäl, ifall de anställda skulle ta hem mensskydd.

undefined
Joel Snell är ombudsman för GS-facket och besöker ofta träindustrier i Pitebygden. Han tycker fria mensskydd är en självklarhet 2022, särskilt om man vill locka kvinnor.

– Men hur tänker de om anställda tar hem plåster och första förband då? Det är samma sak – och dessutom handlar det ju om stöld i så fall, säger Snell som inte tror att någon riskerar jobbet för ett plåster eller en binda.

Polardörrens vd delar den uppfattningen. För Ida Snäll var det självklart att hugga på tanken om fria mensskydd på arbetsplatsen.

– Det var ett enkelt beslut att ta, säger hon.

undefined
Svårare än så här behöver det inte vara. Varje toalett vid Polardörren i Öjebyn har utrustats med en hylla med olika mens- och trosskydd. Kostnaden är minimal.

Snäll menar att kostnaden är minimal i förhållande till den omedelbara förbättring det innebär för företagets kvinnliga anställda.

– Det togs upp på löneförhandlingen i slutet av mars och jag gick ut och handlade samma dag.

undefined
Frida Westin är ordförande i GS-fackklubben vid Polardörren.

Frida Westin, ordförande för GS-klubben vid Polardörren, menar att det egentligen borde vara en ickefråga.

– Det är så självklart att man inte borde behöva ta upp det ens, säger hon.

undefined
Frida Westin, ordförande i GS-fackklubben vid Polardörren i Öjebyn. Hon har jobbat i fabriken i sex år.

Klubbordföranden menar dock att det är en viktig signal.

– Vill man locka fler kvinnor till träindustrin behöver man ju visa det, på flera sätt.

Exakt så resonerar vd:n också.

– Vi jobbar väldigt mycket med inkludering, mångfald och nytänkande, det blir en så mycket roligare och bättre arbetsplats då, säger Ida Snäll.

undefined
Ida Snäll, vd för Polardörren AB i Öjebyn, tror på mångfald och ett inkluderande ledarskap. "Jobbet blir så mycket roligare då".

Hon berättar att man till exempel vid rekrytering och i prislistor med mera ofta använder bilder av kvinnor och anställda med utländsk härkomst – just för att ytterligare visa att man gärna anställer dessa.

– Och jag välkomnar verkligen tips och idéer från alla. Det blir inte bra om alla bara tycker som jag, olikheter är bra, säger hon.

undefined
Frida Westin i aktion. Här limmar hon detaljer till blivande fönster.

Polardörren har 17 anställda, sex av dem kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!