I tisdags nobbade facket medlarnas slutbud i hamnkonflikten.
Bakgrunden till konflikten är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal för att själv kunna förhandla om avtalsvillkor.
Arbetsgivarna har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport.
– Vi begär inga pengar, men vi vill inte bli spottade på igen. Budet som vi har lagt fram är exakt likadant som Transport redan har, säger Thomas Höglund, från Piteå, som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse.
Strejken bröt ut i onsdags med punktstrejker i 15 svenska hamnar.
I Piteå har Hamnarbetarförbundet lagt in en blockad som omfattar övertid, nyanställningar och inhyrning under kvällar och nätter i Piteå hamn.
Enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar riskerar det att slå hårt mot Piteå där merparten är medlemmar i Hamnarbetarförbundet.
– I hamnarna är fartygen beroende på väder, vind och tekniska problem där det inte är helt ovanligt att det blir förseningar. Då är man beroende av att jobba övertid och med den här blockaden kan det innebära att ett fartyg inte kan lossas färdigt. Då får fartyget antingen ligga kvar till nästa dag eller så får fartyget åka iväg trots att det inte är färdiglossat. Det får då stora konsekvenser i nästa led om det är ett fartyg som går på flera hamnar. Blockaden är skadlig trots att det inte låter lika illa som en strejk, men det får konsekvenser, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd på Sveriges hamnar.
Som svar till blockaden har Sveriges hamnar gått ut med en lockout den 29 januari i hamnarna i Bottenviken.
– Det är en dag och det är en typ av svar. Blockaden ligger i två-tre veckor och lockouten ligger ju bara en dag, säger Joakim Ärlund.
Lockouten drabbar ett 100-tal medlemmar i Piteå.
– Det här är tio gånger värre än blockaden i Piteå. Nu kommer hamnen att vara helt still, säger Thomas Höglund, Hamnarbetarförbundet och fortsätter:
– Hur de har tänkt lösa det den dagen vet jag inte. Från vår avdelning i Piteå har vi alltid hedrat våra kunder som är från Piteå. Men de (Sveriges hamnar) tycker nog att våra företag har för gott om pengar, och det får gärna kosta litegrann
Joakim Ärlund, Sveriges hamnar, ser inte heller någon lösning på hamnkonflikten i närtid.
– Vi kommer inte att kunna erbjuda en möjlighet att förhandla fram egna löner eller arbetstid för Hamnarbetarförbundets medlemmar. Detta eftersom det redan finns ett rikstäckande kollektivavtalet som redan gäller i hamnen. Ska den här konflikten lösas så ser jag att Hamnarbetarförbundet måste komma fram till att pröva gå in i den svenska avtalsmodellen under en avtalsperiod.