– Det är dags att göra någonting gemensamt och det är det vi håller på med nu, säger Stefan Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Piteå.
Arbetskläder för de anställda inom barnomsorgen i Piteå kommun har länge varit en het fråga. Som PT tidigare berättat fick dock kristdemokraterna avslag på sin motion om arbetskläder för personal inom förskolan. Även alla de medborgarförslag som lämnats in med samma krav har fått avslag.
Istället har delar av den styrande majoriteten (S och V) ansett att det är en avtalsfråga – alltså en fråga för arbetsgivaren Piteå kommun att lösa tillsammans med de fackliga organisationerna.
Arbetskläder till personalen har också diskuterats i de samverkansmöten som utbildningsförvaltningen har med facken.
Nu står det klart att Lärarförbundet och Kommunal gemensamt lämnat in ett äskande till utbildningsförvaltningen inför verksamhetsplanen 2018. Lärarförbundet organiserar förskollärare, lärare och fritidspedagoger. Kommunal ansvarar för barnskötare och förskolepedagoger.
Är det dags för arbetskläder nu?
– Det känns positivt eftersom barn- och utbildningsnämnden båda gånger man gett avslag riktat sig till utbildningsförvaltningen och sagt att: "Ni måste komma med ett äskande – det är något som ni och facket måste göra upp om". Nu är det lagt på bordet och det finns en agenda. Sedan hur långt borta arbetskläder är vet jag inte, säger Stefan Eriksson.
Både kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämndens uppfattning är att om arbetskläder ska införas måste också mer pengar skjutas till i budgeten.
En uträkning som gjorts visar att om man skulle ekipera all personal inom förskolan i kommunen skulle det kosta mellan 800 000 kronor och 1,2 miljoner kronor.
Om arbetskläder skulle köpas in för all tillsvidare anställd personal från förskolan till årskurs 6 landar det på mellan 1,4 miljoner alternativt 2,1 miljoner – i båda fallen tillkommer löpande kostnader.
Det är den uträkningen som facken använt sig av när de lämnat in sitt äskande.
– Vad vi funderar på nu är att om vi måste prioritera utifrån detta. Alltså göra en prioriteringsordning. Där måste vi komma med ett bättre yrkande, säger Stefan Eriksson som har förhoppningar om att få med arbetskläder i budgeten nästa år.
Är det ytterkläder eller innekläder som efterfrågas av personalen?
– Det är precis beroende på vem man frågar, de som är mycket ute säger självklart ute kläder och min personliga åsikt är att ytterkläder är det jag känner mest för. Men frågar jag 100 medlemmar så kanske hälften svara innekläder, någon undersökning är inte gjord.
Luleå kommun ser det som en "jämställdhetsfråga" och satsar i år fem miljoner kronor på arbetskläder till personal inom barnomsorgen och socialtjänsten. Inom barnomsorgen omfattas förskolan, fritidshem, förskoleklass samt särskola. Det handlar om varma ytterkläder, men det exakta utbudet och modellerna kommer att fastställas tillsammans med de fackliga organisationerna.
I fjol fick personalen inom barnomsorgen även en skaljacka och byxor samt t-shirtar.
– Självklart jämför vi oss med alla grannkommuner, både när det gäller arbetsläder men också ingångslöner och övriga anställningsvillkor. Sedan är en politiskt styrd organisation ganska trög, det går inte att göra förändringar snabbt, säger Stefan Eriksson som också menar att det också är en prioriteringsfråga.