Kommunals sektionsordförande i Piteå delar bilden om osakliga löneskillnader.
– Det ser vi i lönerevisionerna. Om vi jämför män och kvinnor med liknande ansvarsområden och längd på utbildningen då ligger kvinnorna lägre, säger Sara Lagesen Lundgren, sektionsordförande för Kommunal i Piteå.
Däremot upplever hon att Piteå kommun tar frågan på allt större allvar.
– Det går alldeles för sakta, men vi har fått lite bättre gehör i år än tidigare år. Det diskuteras mer om vad vi kan göra för att få det mer jämställd. Det känns jättekul.
För ett år sedan manifesterade Kommunals medlemmar i Piteå mot den orättvisa undersköterskesatsningen. Liksom vissa andra kommuner hade Piteå valt att bara ge den extra lönehöjningen på 180 kronor utöver potten till dem med titeln undersköterska. Exempelvis boendehandledare med samma utbildning omfattades inte av satsningen.
– När vi hade vår manifestation blev vi mer eller mindre lovade att det skulle ses över och det gjorde det också, säger Sara Lagesen Lundgren.
Under löneförhandlingarna i somras valde kommunen att även omfatta boendehandledarna och andra utbildade som saknade underskötersketiteln i satsningen.
– Det känns som en jättekul seger att vi fick politiken att vakna upp och inse det orimliga i att utesluta dem.
Men undersköterskorna är inte de enda kvinnodominerade yrkesgrupperna vars löner släpar efter männens. Sara Lagesen Lundgren konstaterar att barnskötare och vårdbiträden är särskilt utsatta och att det finns många fler som skulle behöva få mer pengar i plånboken.
– Vi försöker vid varje lönerevision trycka på att de kvinnodominerade yrkena ligger väldigt lågt.
Kommunal företräder också medlemmar från mansdominerade yrken som vaktmästare och fastighetsskötare. Enligt Sara Lagesen Lundgren kämpar facket för högre lön för alla sina medlemmar men hon tror också att männen har förståelse för att det krävs särskilda satsningar för kvinnorna.
– För oftast har de en fru eller sambo som jobbar inom ett kvinnodominerat yrke. De ser vilka skillnader det är. Sedan finansieras satsningarna med pengar som ligger utöver potten. Det tas inte från dem för att ge till någon annan.
Vad tror du händer om kvinnornas löner inte höjs?
– Vi kommer att förlora folk. Vi ser redan att det är undersköterskor och vårdbiträden som far till andra branscher. Det blev en konkurrens när Lindbäcks kom med sin fabrik och ville ha hälften kvinnor.