Enligt tidningen Arbetet saknar cirka 30 000 lärare i grund- och gymnasieskolor rätt behörighet. Det innebär att drygt 20 procent av landets cirka 135 000 anställda lärare saknar rätt yrkesutbildning.
Hur många obehöriga som är medlemmar i Lärarförbundet i Piteå är svårt att få fram, men Sofia Liberg tror inte att det är så många.
– Generellt har Piteå en jämförelsevis hög andel behöriga lärare. Det är klart att utbildning har betydelse och förbundets linje är att vi ska vara ett professionsförbund. Vi ska uppmuntra medlemmar att utbilda sig eller vidareutbilda. Målet är att alla våra medlemmar ska ha rätt behörighet, säger Sofia Liberg.
Däremot kommer inte obehöriga lärare som redan är medlemmar att uteslutas.
Statistik från Skolverket (2017/2018) visar att behörigheten i Piteå är högre än så väl i Norrbotten som i riket.
I Piteå är 97 procent av grundskolans lärare behöriga (86,4 procent i länet och 83,5 procent i riket). I gymnasieskolan är Piteås behörighetssiffra 81,4 procent (74,2 i länet och 76,8 procent i riket).
Bara när det gäller förskoleklasser är behörigheten något lägre i Piteå (85,4 procent) jämfört med länet (87,6) och riket (87,3).
Men antalet obehöriga lärare tenderar att öka i landet och Skolverkets prognos är att det kommer att saknas 80 000 utbildade lärare 2031.
– Det kan bli problem med kompetensförsörjningen framöver. När konkurrensen hårdnar om lärarna så kan det innebära att fler obehöriga anställs.
Men hos er är obehöriga inte välkomna?
– Nej, så är beslutet från kongressen i höstas, men var de ska organisera sig vet jag inte, säger Sofia Liberg.
Att gå till Lärarnas Riksförbund, som också organiserar lärare, är inte möjligt. Där finns redan krav på behörighet för medlemskap. Återstår för dessa grupper att exempelvis söka sig till Kommunal och Vision, som redan har personalgrupper inom förskola och skola som medlemmar. En möjlig knäckfråga är under vilket kollektivavtal dessa grupper i så fall ska gå.
Lärarförbundet tror att beslutet att säga nej till de som saknar rätt behörighet ökar möjligheten att sätta större tryck bakom Lärarförbundets frågor och krav.