Fabriksvärme kan kyla äldreboenden

Sommarhettan var olidlig för många äldre då många av Piteås äldreboenden saknar luftkonditionering. Nu erbjuder Pite energi värmedriven kyla via fjärrvärmenätet.

Pär Swärd är nöjd med samarbetet med Pite energi.

Pär Swärd är nöjd med samarbetet med Pite energi.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-10-22 21:15

Smurfit Kappa skickar den värme som bildas i fabriken och annars inte används till något rakt ut i Pite energis fjärrvärmenät. Överskottet täcker nästan behovet hos samtliga fjärrvärmekunder. Att ta vara på den energi som redan finns i stället för att producera ny gör att det genomsnittliga koldioxidutsläppet i Piteå är 2,9 gram per kilowattimme jämfört med genomsnittet för alla fjärrvärmesystem i Sverige som ligger på 65 gram per kilowattimme.

Nu utökar parterna sitt samarbete.

– På vintern behöver vi all överskottsenergi för att värma Piteborna när det är minus 30 grader kallt. På sommaren är det inte samma behov, men vi har fortfarande en överskottsvärme som då kan användas till att producera kyla, säger Pär Swärd, vd på Smurfit Kappa.

Pite energi tänker nyttja det befintliga fjärrvärmenätet till att leverera kyla.

– Det normala är att man bygger ett separat fjärrkylnät. Man kanske tar kyla från älven, en snötipp eller så har man en kompressorkyld maskin som drivs av el. Men här nyttjar vi det befintliga fjärrvärmenätet, säger Daniel Eriksson, chef för värme och kyla på Pite energi.

Under sommarens värmebölja höjdes kritiska röster mot kommunens äldreboenden som saknar luftkonditionering. PT berättade bland annat om en anhörig som tog hem sin fru från Öjagården under den värsta hettan.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) konstaterade att det inte var aktuellt att installera luftkonditionering på boendena utan att kommunen letade efter andra möjliga åtgärder.

Den värmedrivna kylan som Pite energi nu lanserar riktar sig mot större kunder.

– De större kunderna som är lämpliga är äldreboenden, skolor och förskolor, kontor och affärslokaler. Det är ren komfortkyla det handlar om, säger Daniel Eriksson.

Anders Lundkvist tror att det kan vara en bra lösning på problemen på äldreboendena i kommunen.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det här är ett mycket bra alternativ på de ställen där det går. Men det är inte något som politiken tar ställning till, säger han.

Han menar att det är något som hanteras på tjänstemannanivå.

– Det är ingen politisk fråga, utan det där blir Fastighet och service. Vi säger bara att en byggnad ska klara vissa komfortkrav, inte detaljerat hur, säger Anders Lundkvist.

Produkten fungerar som så att värme kombineras med kallvatten för att skapa luftburen kyla.

– Alltså kyla i ventilationen. Det är en produkt som används hos en del andra, så det är inget hokus pokus. Det är väl beprövat.

De kunder som inte har rätt ventilationsaggregat måste byta till ett aggregat som är kompatibelt med produkten.

– Men man behöver ingen kylmaskin med kompressorer och inga köldmedel. Dessutom får man ett tystare aggregat, säger Daniel Eriksson.

Helhetslösningen med fjärrvärme och kyla i samma leverans håller även ned driftkostnaden. Under 2019 räknar Pite energi med att kunna leverera de första anläggningarna.

– Teknikutvecklingen inom värmedriven kyla går ganska snabbt. Det gör att vi kanske inom något år kan leverera kyla till mindre kunder, dock inte småhus. Men teknikutvecklingen kommer säkert möjliggöra att även småhus kan få kyla i framtiden, säger Daniel Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!