Bara fyra procent av ledamöterna i Piteås kommunfullmäktige är under 30 år, för Älvsbyn är siffran sex procent, Arjeplog tio och Arvidsjaur noll. Det visar statistik från Valmyndigheten som ungdomsorganisationen KFUM analyserat.
– Det är klart att det är tråkigt att det inte är så många yngre, man har ju ett annorlunda perspektiv beroende på var man är i livet, säger Louise Mörk.
Hon tror svårigheten handlar om att många unga flyttar för att studera på universitet.
– Det blir en lucka innan man kommer tillbaka, då är man kanske 30 år eller över 30 år.
Erik Grähs (V), 28 år och ledamot i Arjeplogs kommunfullmäktige samt i regionfullmäktige är inne på samma linje och ser naturliga förklaringar.
– Efter att man har studerat ett antal år på universitet så vill man jobba och se var man vill bo innan man vill engagera sig. Har det då också varit val precis innan, kan man få vänta tre år till innan man blir invald. Tittar man på dem som är strax över 30 år, där har vi desto fler, säger han.
Har du reflekterat kring att du är en av få yngre i kommunfullmäktige?
– Nej, (skratt) nu börjar jag ju vara gammal. Jag har ju suttit två mandatperioder, så det är längre än många andra. Jag har suttit i kommunfullmäktige sedan jag var 20 år.
Bara 702 av de totalt 12 597 nyvalda ledamöterna i landets 290 kommunfullmäktige är under 30 år. Av dem finns 22 i Norrbotten. Det motsvarar knappt sex procent av länets totalt 343 nyvalda ledamöter – samma som rikssnittet på sex procent.
Samtidigt utgör åldersgruppen 18–29 år nästan 15 procent av Sveriges befolkning, enligt SCB.
Louise Mörk anser att det är jätteviktigt att det finns andra kanaler där unga människor kan få vara med och säga sitt.
– Till exempel kultur och fritidsnämnden har varit väldigt duktiga på att ta in ungdomar i samtal. Även fast man inte fyllt 18 år så kan man vara med och påverka. Det är också viktigt att vi har levande ungdomsförbund.
Hennes eget politiska intresset väcktes då hon var 13 år och gick med i SSU.
– Jag kommer från ett hem där vi alltid har diskuterat politik. Det var ganska självklart att hitta ett ställe med andra ungdomar att prata med om kring samhället, funderingar och tankar man hade. Men det handlade också om att hittar ett sammanhang och vänner att vara med. Det är inte bara politik utan det är mer än så.