– Att vi har lägre internetanvändning ger oss sämre möjligheter att ta del av tjänster, nyheter och samhällsinformation, säger Neven Milivojevic, intressepolitisk chef vid Synskadades riksförbund.
Enligt undersökningen, som Tns Sifo gjort, har var fjärde medlem i Synskadades riksförbund aldrig varit på internet. Den motsvarande sifrran för befolkningen i stort är var tionde.
Christer Karlsson från Piteå har varit blind sedan barnsben. Till sin hjälp har han både en vit käpp och ledarhunden Ivan. När han vistas på nätet använder han skärmläsaren Jaws, som läser upp innehållet på webbsidan för honom.
Surfar dagligen
– Det är den krassa verkligheten, att vi inte riktigt vågar gå ut på nätet, säger Christer Karlsson om undersökningen.
Han tror också att den låga internetanvändningen bland medlemmarna i Synskadades riksförbund beror på att många av dem tillhör den äldre generationen. Själv använder han datorn dagligen, i första hand för att läsa mail och för att ladda ner talböcker från organisationens egen talbokshemsida.
– Jag har varit inne på flera andra hemsidor. Till exempel Piteå kommun, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men generellt sett är det svårt att navigera sig på hemsidorna, säger Christer Karlsson.
Enligt honom beror det på att gränssnitten är konstruerade så att hans uppläsningsprogram inte kan hantera bilder och ikoner.
– Vi kämpar för att få myndigheterna att anpassa sina hemsidor så mycket som möjligt. Men allting tar ju en sån jädra tid, säger Christer Karlsson.
Enligt honom är arbetsförmedlingens hemsida och "Mina vårdkontakter" omöjliga att använda.
Ny lag
Webbutvecklaren Robert Nyström arbetar med tillgänglighetsfrågor vid Piteå kommun. Enligt honom används just blinda personer ofta som referens vid webbutveckling, eftersom de har svårast att ta till sig information.
– Som regel måste man gå in i inställningarna på skärmläsaren, det vill säga uppläsningsprogrammet, och ändra så att programmet kan hantera Pdf-filer och bilder, säger Robert Nyström.
Om en webbsida är korrekt kodad och skärmläsarens inställningar är som de ska, så ska det finnas en så kallad alternativ text bakom varje bild på hemsidan. Uppläsningsprogrammet läser då upp den alternativa texten när användaren står på bilden på hemsidan.
Sedan den första januari i år finns det ytterligare en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen, nämligen "bristande tillgänglighet".
– Det är nog bara en tidsfråga innan det gäller på webben också. Jag vet att det finns hemsidor som har blivit anmälda. Men än så länge finns inget prejudikat, säger Robert Nyström.