Få elever vill bli kock

Intresset för mat och matlagning är större än någonsin. Allt fler väljer att äta ute och i tv-tablåerna trängs allehanda bak- och matprogram. Detta till trots lyser eleverna med sin frånvaro på Strömbackas restaurang- och livsmedelsprogram.

Cornelia Karlsson, fick hacka grönsaker som skulle rostas i ugnen.

Cornelia Karlsson, fick hacka grönsaker som skulle rostas i ugnen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-12-11 19:30

Videon är inte längre tillgänglig

Tre år i rad har Strömbackas restaurang- och livsmedelsprogram haft nollintag. I dagsläget finns inga elever i årskurs 1, 2 eller 3. De elever som finns i lokalerna är sex stycken som går yrkesintroduktion. För att råda bot på problemet och locka nya elever till utbildningen, anordnas nu inspirationsdagar i Herrgården. Niondeklassare från hela kommunen och från Älvsbyn, har bjudits in för att ta del av information om branschen och för att få prova på matlagning i ett restaurangkök.

Locka nya elever

Sammanlagt 51 niondeklassare har nappat på erbjudandet och på torsdagen jobbades det hårt i köket för att få fram en trerättersmeny. Förhoppningen att få ihop en klass till nästa läsår är stor.

– Jag tycker att det borde gå med så många intresserade, säger Camilla Nilsson, lärare på programmet.

Hur det kommer att gå återstår att se. Ifjol körde man samma koncept och då kom 24 elever till inspirationsdagen, men det resulterade inte i tillräckligt många sökande för att få ihop en klass. Till det behövs mellan 8 och 10 elever.

Stort intresse

Camilla Nilsson tycker att elevbristen är bekymmersam. Att så få vill gå utbildningen, trots att intresset för matlagning är så stort, tror hon beror på ett antal orsaker.

– Förhållandena inom restaurangbranschen är inte de bästa. Lönen är låg och ob-ersättningen är usel. Många är intresserade av mat och vill lära sig laga den, men det ligger på hobby-nivå.

Hon försöker säga till de blivande eleverna att det trots låg lön är en rolig bransch att jobba i.

– Man får jobba kreativt. Man får feed-back på det man gör och man kan jobba var som helst i världen.

Hon får medhåll av kocken och läraren Jan Wengelin.

Jobb efter utbildning

– Branschen måste agera. Den har sig själv att skylla. Om man vet att det hänger på lönen att folk väljer andra branscher så måste man göra något åt det.

Att branschen har sina nackdelar råder det inga tvivel om men det finns en stor fördel som Jan Wengelin passar på att lyfta fram.

– Man får jobb efter utbildningen.

En som tagit chansen att prova på en dag i restaurangköket var Frida Johansson. Hon går nian i Hortlax och tvekar inför gymnasievalet.

– Båda mina föräldrar jobbar som kockar och jag gillar att laga mat. Det som gör mig osäker är den låga lönen samt att det är mycket jobb och dåliga arbetstider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!