Få anmälningar leder till förbud

Trots de närmare 150 anmälningar mot tillsynslagen som kommer in till polisen i Norrbotten varje år, är det få som resulterar i en konkret tillämpning.- Om en hund angriper en annan hund, så finns det egentligen inget straff enligt tillsynslagen, säger Martin Wass, djurhandläggare på polisen i Norrbotten.

PITEÅ2012-12-28 06:00

I nio fall av tio handlar det om vanvård eller misskötsel när det gäller tillämpningar mot lösspringande hundar, det är ytterst sällan som böter eller förbud utfärdas från polisen sida.

- De flesta fallen avslutas, de få gånger när det verkligen blir ett föreläggande är nog mindre än tio procent. Det beror delvis på att hundägarna ofta förstår allvaret och då behöver inte vi sätta tillexempel ett kopplingstvång, säger Martin Wass.

Däremot finns en ersättningsskyldighet reglerad i lagen, där ägaren är skyldig att ersätta skada som hunden orsakar.

- Det är ett ärende mellan parterna som ofta löses eftersom hundägarna i de flesta fall är ansvarstagande, ibland är den ena parten inte fullt lika ansvartagande och då är nästa steg tingsrätten, säger Martin Wass.

Är tillsynslagen tandlös?
- Ja, det kan man nog säga, säger Martin Wass.

När lösspringande hundar skapar problem är det polisen som har befogenhet att förelägga ett förbud eller ett koppeltvång. Många privatpersoner väljer även att kontakta länsstyrelsen, men de har endast hand om de fall som handlar om vanvård eller misskötsel.

- Länsstyrelsen har inga befogenheter att förelägga sådana tvång, men vi får in väldigt många samtal kring det, säger Kerstin Tuhkanen som är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om