Den 1 augusti 2017 blev det lagstadgat krav för alla kommuner att under vissa förutsättningar erbjuda lovskola för elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan. I Piteå drog verksamheten igång i måndags. Här pluggas det mellan 09 och 15 varje dag under två veckors tid. Per-Åke Hultstedt är ansvarig för verksamheten som hålls i lokaler vid Strömbackaskolan. En handfull lärare jobbar med eleverna och i de ämnen som respektive hemskola meddelat att det behövs mer kunskaper i.
– Det här är en bra verksamhet som ger elever en andra chans att säkra en behörighet. Här sätter vi fokus på vad som behövs på detaljnivå för att nå målet, säger han.
Lovskolan är inte att förväxla med sommarskolan, som tidigare somrar anordnats i Piteå. Den har vänt sig till nyanlända och har satt fokus på det svenska språket.
I lovskolan kan det handla om olika ämnen och allt handlar om att läsa upp från ett F (som är ett underkänt betyg) till ett E (som är godkänt).
”Lovskola som huvudmannen anordnar i juni månad för elever som efter årskurs 8 i grundskolan riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan och elever som efter årskurs 9 i grundskolan inte blivit behöriga till ett sådant program.” skriver Skolverket på sin hemsida.
Lovskola är en rättighet som eleverna har ingen skyldighet. En elev som saknar gymnasiebehörighet efter årskurs 9 måste alltså inte gå lovskola, men har rätt att göra det.
De 16 elever som går på årets lovskola kommer från hela kommunen. Per-Åke Hultstedt förklarar att man utgått från julbetyget och att det som mest varit 29 elever anmälda.
– En hel del elever har under vårterminen lyckats jobba upp betyget till E varpå de inte behöver gå i lovskolan, säger Per-Åke Hultstedt.
För de elever som gått ut nian med underkänt betyg handlar det om att ”tenta” av de ämnen som de inte fått godkänt betyg i. Läraren prövar då kunskapen i ämnet för hela läsåret och bedömer efter avslutad Lovskola om eleven erhållit de kunskaper som krävs för ett godkänt betyg.
Ansökningarna till gymnasiet är ju redan gjorda men antagningarna är inte klara och en uppläsning av betyg till E meddelas och räknas in.
Per-Åke Hultstedt tycker det är både roligt och inspirerande att jobba med eleverna.
– De elever som är här är starkt motiverade och vet vad de behöver göra. De har fullt fokus på uppgiften.