– På en liten enhet får man bättre överblick och det är lättare att beräkna hur mycket mat som går åt. Det finns samtidigt all anledning att ta lärdom av det som görs bra, säger kostchefen Helena Lundberg, som samtidigt vill berömma all kökspersonal som hon tycker gör ett fantastiskt jobb.
– Förutom alla vanliga arbetsuppgifter så klarade de av mätningen av matsvinn på ett bra sätt.
Det är första gången i Piteå som man använt sig av den här mätmodellen och siffrorna kan ha en viss felmarginal, men är en början för att förbättra kunskapen och hitta metoder för att minska svinnet.
– Vi har redan gjort en del och vi ska sprida goda exempel. Uppdraget är att minska svinnet redan nästa år och halvera det till 2030, säger Helena Lundberg.
Ett problem är coronan som sätter käppar i hjulet.
– Vi behöver träffas för att få genomslag i verksamheten, men det går inte just nu. Vi hade bjudit in forskaren Christopfer Malefors, men på grund av pandemin fick det ställas in. Nu gör vi ett nytt försök vecka tio.
Snittet för serveringsvinn i förskolorna ligger på 123 gram per ätande. Förskolan i Alter tangerar den siffran, men i Blåsmark ligger den på 67 gram.
Vad är förklaringen?
– En fördel är att vi bara har 26 barn och äter i små grupper. Tidigare hade vi buffé, men i och med coronan så lägger vi upp maten. Vi lägger inte heller upp så mycket åt gången. Det är bättre att ta fler gånger istället, säger förskoleläraren Anneli Fursjö.
Snittet för tallrikssvinnet är 41 gram per ätande. I såväl Blåsmark som Alter ligger det något lägre.
I skolan är snittet för serveringssvinnet 52 gram per ätande. I Jävre låg snittet på 63 gram, men enligt kokerskan Kristina Larsson kan det bero på att vikarier jobbade den veckan.
Skolornas tallrikssvinn är i snitt 23 gram per ätande. I Jävre 13 gram och i Sjulsmark bara tre gram. Dessutom har Sjulsmark med ett 70-tal elever ett serveringssvinn på låga 17 gram per ätande.
– Den mat som kökspersonalen serveras är supergod. Vi har lärt barnen att inte äta med ögonen och så jobbar vi mycket med tallriksmodellen. Vi lär också barnen att inte ta för mycket åt gången, berättar skolans rektor Viviane Lindgren.
Ni har extremt lite svinn?
– Det känns roligt. Vi har barn från förskola till sexan. Jag tror att de yngre barnen lär av de äldre.