Skogsentreprenörer vittnar om den besvärligaste vinter de har varit med om. En lång period med kyla och stora mängder snö har gjort det svårt att jobba i skogen.
– Skogsbolagen räknar med att produktionen har minskat med cirka 30 procent i vinter efter hela norrlandskusten, säger Gunnar Wikberg som jobbat
sedan 1974 och har tre anställda i sitt företag.
Företaget jobbar åt Sveaskog och är ofta på privata markägares skiften där snödjupet varit kring 120 centimeter på ofrusen mark. Snön har varit grynig och det har varit svårt att ta sig fram samt att det varit mycket snö i träden. När den första riktiga blidan kom i fredags klabbades snön fast i skördarens aggregat och sinkade körtiden ytterligare.
– Bränsleförbrukningen har ökat. Normalt klarar jag mig på tre kubik i veckan, men nu har det gått fyra. Vi får också ett väldans slitage på maskinernas kardanaxlar och växellådor när det går så tungt, säger Gunnar Wikberg.
En annan entreprenör som också haft stora problem är Rickard Lundgren från Lillpite. Han har jobbat i 50 år och sällan har det varit så besvärligt att ta sig fram med skotaren.
– Vi kör åt SCA och har varit i området kring vindkraftsparken i Kilberg hela vintern. Vi har fått förskotta vägar med grävmaskin där det var varit lite glesare med skog och då har det gått bättre att ta sig fram, säger han.
Kilberg är ett riktigt snörike och djupet har legat på 120 till 170 centimeter på sina ställen där terrängen varit som mest kuperad.
– Läget är besvärligt då man inte kommer fram utan bara står bara och hoppar i snön, säger Rickard Lundgren.
Trots snömängden har han haft tur att inte drabbas av några maskinhaverier i vinter.
På ett område drog skotaren mellan 35 och 40 liter diesel per timme. Det gick inte ens att köra två lass innan han var tvungen att tanka.
– När vi körde före med grävaren gick förbrukningen ned till 15 liter. Under sommartid kör jag tolv lass på samma mängd bränsle.
När snösmältningen nu sätter igång på riktigt kan nästa problem dyka upp. Produktionsledaren ringde nyligen och ville skynda på transporterna vid Holsträsket.
– Nu är det bråttom att få ut timret och massaveden ur skogen innan vägarna blir för dåliga, säger Rickard Lundgren.