Extrem snömängd ger svaga isar

Bra lokalkännedom är det som gäller för att köra skoter på isen. Den stora snömängden har gjort att isen på sjöar och i den inre skärgården är tunn och av dålig kvalitet.

Nedanför Bergsviksbron har hål tagits upp i isen i samband med att Smurfit Kappa utför underhållsarbete. skoterkörning är inte tillåten där under tiden arbetet pågår.

Nedanför Bergsviksbron har hål tagits upp i isen i samband med att Smurfit Kappa utför underhållsarbete. skoterkörning är inte tillåten där under tiden arbetet pågår.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-03-31 06:00
Isarna i år är generellt tunnare än normalt. Särskilt utsatt är den inre skärgården. Endast en tunn kärnis hann bildas innan snön kom och stora snömängder hindrade sedan bildandet av tjockare is.
Inga isvägar
Kustbevakningens mätningar visar att isen på många ställen inte är tjockare än 25 till 35 centimeter. Det i sin tur har lett till att isvägar inte kunnat öppnas. Bland annat har det inte blivit någon isväg för bilar ut till Hindersön i Luleå, vilket kräver en istjocklek på 50 centimeter.
- Det har varit en besvärlig isvinter. Ska man ge sig ut på isen med skoter bör man känna till sitt närområde, säger Andreas Josbrant, kustbevakningsassistent.
Tunnare än normalt
Andreas Josbrant berättar att kustbevakningen varje år gör en iskartering. Den visar att isen generellt är tunnare än normalt. Flödvattnet är dock det som ställer till störst problem för skoterförarna.
- Man bör vara utrustad med isdubbar, spade och rep, ifall man skulle köra fast eller köra genom isen. Isdubbar är en billig livförsäkring.
FAKTA Så påverkar snön isbildningen
Den första isen som bildas på en sjö kallas för kärnis. Den är vanligen genomskinlig och hård och har i allmänhet störst bärighet.
När stora mängder snö lägger sig på isen, trycks isen ner av snötyngden och vatten sipprar upp genom sprickor i isen.
Vattnet fuktar den understa snön och en nollgradig stöpsörja bildas. Denna sörja hämmar bildandet av kärnis.
Vid kallt väder fryser sörjans övre lager och dubbla isar bildas med vatten emellan. Först sedan mellanvattnet frusit till kan den undre isen fortsätta växa.
Den övre, grovkorniga isen kallas stöpis. Den har lägre hållfasthet än kärnis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om