Extrapengar kan rädda tjänsterna

Barn- och utbildningsnämnden vill att kommunfullmäktige ska skjuta till 2,3 miljoner kronor extra till årets budget. Beviljas pengarna skulle nämnden kunna dra tillbaka varslen för tio av de lärare som hotas av uppsägning.

Piteå2006-01-25 00:00
En enig nämnd tog beslutet vid tisdagens sammanträde. När kommunfullmäktige ska klubba igenom kompletteringsbudgeten för 2006 ska de ta ställning till barn- och utbildningsnämndens önskemål. Med 2,3 miljoner ytterligare skulle barn- och utbildning klara årets ökning av barn i förskolan utan att behöva genomföra de redan lagda varslen av tio lärare i grundskolan.

Ruth Rahkola har förhoppningar om att fullmäktige ska skjuta till pengarna.

- Det handlar bara om det här året, inte om en ökning av vår totala budgetram.

Nämnden kommer att leta besparingsmöjligheter för att klara nästa år inom den befintliga budgeten. Därför tidigareläggs en översyn av olika verksamheter, till exempel elevhälsan, CMiT, musik- och dansskolan, resursskolorna och ledningsorganisationen.

Översyn

- Om elevantalet fortsätter att minska måste vi se över den övergripande administrationen också, säger Rahkola.

Ambitionen är att hålla fast vid den nuvarande personaltätheten i grundskolan, att personaltätheten i förskolan ska vara fem barn per personal och att barngrupperna ska ha i snitt 15 barn per grupp.

Investeringsmedel

Barn- och utbildningsnämnden ska också äska investeringsmedel motsvarande 5,4 miljoner kronor för att bygga till två avdelningar vid Norrfjärdens förskola. Detta för att möta det ökade behovet av platser.

I en skrivelse säger Lärarförbundet i Piteå att förskolan måste få nya medel. Förbundet menar bland annat att det är djupt olyckligt att två verksamheter - grundskolan och förskolan - ställs mot varandra och att det inte bör vara en konkurrens om medel i system som alla barn ska igenom. Förbundet oroar sig också för att sjukskrivningstalen kommer att öka.

Fotnot: Övriga 23 varsel av grundskolelärare är knutna till den övertalighet som uppstår av mindre elevkullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om