Många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Allt för många, enligt polisen.
– Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.
Mot den bakgrunden genomför en återkommande trafikvecka där polisens huvudsyfte framför allt är att uppmärksamma faran med att köra onykter och att stoppa missbruk. Under den pågående veckan kommer polisen att arbeta både genom att vara synlig i trafiken, men även att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.
I de fall polisen upptäcker en berusad förare samverkar den med beroendevården, genom arbetsmetoden SMADIT, som står för samverkan mot alkohol och droger i trafiken.
– Det är viktigt att hitta dem som gör fel och samtidigt erbjuda dem vård. Många som kör påverkade har ett beroende i botten. Dessa personer behöver helt enkelt vård för att bryta sitt beteende och inte återfalla i brott, säger Ursula Eriksson.
Insatsveckorna är gemensamma inom EU och under dessa veckor gör polisen extra trafikkontroller. Förutom själva nykterhetskontrollen kontrollerar polisen även körkort, att bälte och skyddsanordningar används korrekt samt att fordonets uppgifter stämmer.