Skillnad på personal när löner ska höjas

Fem miljoner extra i lönepotten till personal inom Kommunals avtalsområde, men nästan allt till utbildade inom skola, förskola, vård och omsorg. Städerskor och måltidspersonal hör inte till de gynnade.

Ett extra lönepåslag på fem miljoner föreslås fördelas olika inom Kommunals avtalsområde. Utbildade får en extra femhundring, men exempelvis lokalvårdare och måltidspersonal får nöja sig med 70 kronor. (Arkivbild)

Ett extra lönepåslag på fem miljoner föreslås fördelas olika inom Kommunals avtalsområde. Utbildade får en extra femhundring, men exempelvis lokalvårdare och måltidspersonal får nöja sig med 70 kronor. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson / TT

Piteå2021-12-21 20:00

Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott har avsatt 30 miljoner till sin löneöversyn för 2022. Beslutet innebär att en rad yrkeskategorier prioriteras.

I Kommunals löneavtal för 2022 ligger nivån på 380 kronor per medarbetare plus 0,3 procent till utbildad personal inom skola, förskola, vård och omsorg. För de utbildade innebär 0,3 procent ett påslag på 120 kronor, totalt 500 kronor.

Men utöver avtalet föreslås en extra satsning på fem miljoner som innebär ytterligare 500 kronor per utbildad medarbetare, totalt alltså en tusenlapp i påslag.

Övriga medarbetare inom Kommunals avtalsområde, exempelvis städerskor och måltidspersonal, kan utöver de 380 kronorna se fram mot ytterligare 70 kronor, totalt 450 kronor.

undefined
Kommunalrådet Patric Lundström (S) motiverar skillnaden med att det handlar om framtidens behov av kompetensförsörjning och en morot för att utbilda sig. (Arkivbild)

Det innebär att de utbildade yrkesgrupperna får en 100-procentig ökning och övriga 18 procent i ökning jämfört med det centrala avtalets nivå.

Det är ganska stor skillnad mellan 450 och 1 000 kronor?

– Alla får ju mer än avtalet, men det här är det utrymme som finns i budgeten, säger kommunalrådet Patric Lundström (S).

Varför gör ni skillnad mellan olika yrkesgrupper?

– I grunden handlar det om framtidens behov av kompetensförsörjning och att personalen har rätt utbildning. Inom exempelvis vården har vi bekymmer med att folk avstår från att utbilda sig, trots att de kan utbilda sig på arbetstid. En anledning är att löneskillnaden är så liten idag.

Att personal har rätt utbildning är förstås viktigt, men hur många som än vidareutbildar sig så ska väl ändå några städa och laga mat även i framtiden?

– Ja, så är det och vi ser att det kan vara svårt att få tag på personal inom dessa yrken. I framtiden måste vi hitta vägar att vara attraktiva som arbetsgivare där också, säger Patric Lundström.

undefined
Brith Fäldt (V) menar att det ska synas i lönekuvertet att man utbildat sig. (Arkivbild)

Brith Fäldt (V) är inne på liknande tankegångar.

– Just i år hade vi inte utrymme för alla yrkesgrupper, men är man missnöjd så ska man vända sig till sina fackliga företrädare. Det är ju först nästa år som kommunfullmäktige fattar beslut, säger Fäldt.

Det är S, V och MP som med stöd av M, C, SVP som fattat beslut om att föreslå kommunfullmäktige att utöka budgeten för löneöversynen 2022 med fem miljoner kronor.

De nämnda lönepåslagen 450 respektive 1 000 kronor är snittpåslag. I slutänden väntar individuell lönesättning för de berörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!