Upphovsrättsexperten: "Utgå från att allt är förbjudet"

Piteå kommun har informerat lärarna att det är förbjudet att använda streamingtjänster så som Spotify och Netflix. Upphovsrätten för rörliga medier är snårig. Patent- och registreringsverkets upphovsrättsexpert Thomas Riesler reder ut vad som gäller.

Netflix är en av streamingtjänsterna som Piteå kommun förbjuder lärarna att använda. (Arkivbild)

Netflix är en av streamingtjänsterna som Piteå kommun förbjuder lärarna att använda. (Arkivbild)

Foto: TT/Pressild

Piteå2024-02-19 19:00

Upphovsrätten, eller upphovsrättslagen som den egentligen heter, är till för att skydda konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet behöver man inte ansöka om utan uppstår automatiskt när verket skapas. Lagen är från 1960 och i dag omsätter upphovsrättsliga verk mångmiljardbelopp. Vi stöter dagligen på dessa verk i butiker, restauranger och caféer som företrädare behöver betala för.

Piteå kommun gick ut med information till lärarna i kommunen att det är förbjudet att använda sig av streamingtjänster så som HBO, Netflix och Spotify inom skolans verksamhet. Samtidigt är rörlig bild en naturlig del i undervisningen bland många lärare. Men vad är det egentligen som gäller för lärarna om man vill visa en film i klassrummet? Patent- och registreringsverket upphovsrättsexpert Thomas Riesler guidar oss i den snåriga lagstiftningen.

– En skola eller huvudman behöver en licens med berört bolag eller en organisation som bistår sina medlemmar att teckna licensavtal, säger han.

En sådan organisation är Copyswede som består av 14 kulturskaparorganisationer. Bland annat Stim (låtskrivare, komponister), Sami (artister), Dramatikerförbundet samt Scen och film. De licensierar även ett hundratal svenska och utländska tv- och radio-kanaler. Den som visar filmer utan att ha tillstånd riskerar böter eller i värsta fall fängelse i två år. Att beteckna en skolklass som ett slutet sällskap och tänka att ingen tjänar pengar på visningen är helt fel, enligt Thomas Riesler.

– Det spelar ingen roll om man tjänar pengar på visningen eller inte. Den upphovsrättsliga regleringen omfattar även denna användning i skolor. Visar man rörlig bild utan en licens då kan det bli konsekvenser, helt enkelt. En skola är så pass tillgänglig att den inte är undantagen.

Har ni något tips hur lärare ska tänka då man vill visa film/spela upp musik i klassrummet?

– Det låter lite tråkigt att säga, men utgå från att allt är förbjudet. Sedan kan man vara ganska säker på att det finns ett avtal som möjliggör för väldigt mycket användande. En bra början är att kolla med organisationer så som Copyswede. En viktig sak att hålla i minnet är att den ersättning som betalas för dessa licenser går till skaparna av film och musik så att de kan fortsätta göra nya filmer och musik som vi kan se och lyssna på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!