Under torsdagen anordnades eventet "Lisa Lemke tolkar Norrbotten" av Projekt gröna näringar, Hushållningssällskapet och Sinnenas ateljé.
– Tanken är att öka efterfrågan på lokalproducerad mat. Det finns fantastiska förutsättningar för odling i Norrbotten. Vi måste skörda lite senare än södra Sverige, men vi har midnattssol och kommer ikapp efter några veckor. Grönsakerna smakar mer när de fått mycket sol under en längre tid, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare på Projekt gröna näringar.
Tv-kocken och kokboksförfattaren Lisa Lemke, hemmahörande i Falkenberg, serverade en avsmakningsmeny under kvällen bestående av sju rätter med tillhörande dryck tillsammans med elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan.
Råvarorna kom från lokala gårdar. På menyn fanns bland annat potatis från Böle, en fjällkoost från Vuollerim och svartvinsbärsvin från Öjeby Agro Park.
– Jag brinner för att lyfta den lokala maten. Många är bra på att intressera sig för mat utomlands, men man borde ta på sig turistglasögonen hemma också, säger Lisa Lemke.
I Norrbotten uppmärksammas ofta löjrom och surströmming, men hon tycker det finns mycket mer att lyfta fram.
– Jag skulle önska att man höjer blicken lite. Det finns mycket här, säger Lisa Lemke, som har en del släkt från Kalix och blev glad av förfrågan om att delta i eventet.
– Jag tackade ja direkt, säger hon.