Evelinas stödperson: "De vingklipper människor"

Piteå kommun berövar dövblinda Evelina Lindberg hennes stöd. Hennes stödperson Eva Sjöberg har fått sparken av kommunen. "Det här är fruktansvärt. De vet inte vad de gör", säger Eva Sjöberg.

Eva Sjöberg är stödperson till dövblinda Evelina Lindberg. Nu drar Piteå kommun in Evelinas stöd och Eva Sjöberg har fått sparken. "Jag blir jätteledsen, främst för Evelinas skull", säger Eva Sjöberg.

Eva Sjöberg är stödperson till dövblinda Evelina Lindberg. Nu drar Piteå kommun in Evelinas stöd och Eva Sjöberg har fått sparken. "Jag blir jätteledsen, främst för Evelinas skull", säger Eva Sjöberg.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-11-30 19:30

Sedan dövblinda Evelina Lindberg flyttade till Piteå 2018 har stödresursen Eva Sjöberg funnits där för att hjälpa henne i vardagen. Som den enda stödresurs i Piteå som förstår taktilt teckenspråk har hon varit Evelinas huvudsakliga länk till omvärlden. Tack vare Evas hjälp, utformat som en halvtidstjänst, har Evelina kunnat laga mat, städa, promenera och kommunicera.

Nu har Piteå kommuns tjänstemän och politiker beslutat att dra in Evelina Lindbergs rätt till stöd. Eva Sjöberg själv har fått sparken. Under torsdagen jobbade hon sin sista dag. Trots att hon förlorar sitt levebröd säger hon att det främst är Evelina som upptar hennes tankar.

– Min tanke gick direkt till Evelina. Jag blir jätteledsen. Det är inte meningen att man ska vingklippa människor och stänga dem ute från samhället. Evelina är så duktig, hon klarar så mycket själv. Hon klarar massor. Nu tar kommunen allt detta ifrån henne. Jag tycker det är jättehemskt, säger hon.

undefined
Eva Sjöberg är stödperson till dövblinda Evelina Lindberg. Nu drar Piteå kommun in Evelinas stöd och Eva Sjöberg har fått sparken. "Jag blir jätteledsen, främst för Evelinas skull", säger Eva Sjöberg.

PT träffar Eva Sjöberg hemma i Evelina Lindbergs lägenhet. 24 timmar i veckan har Eva Sjöberg hjälpt Evelina i hemmet och i vardagen. Tillsammans har de format dagarna på ett sätt som Evelina själv önskar, vilket gjort att hon kunnat leva ett aktivt och relativt självständigt liv. Kommunens beslut berövar henne detta. Istället ska Evelina få hjälp av vanlig hemtjänst, som Evelina varken kan se, höra eller på annat sätt kommunicera med. Eva Sjöberg känner bara fasa inför beslutet.

– Det här fruktansvärt. Det här är någon som fattat ett beslut som inte vet vad det innebär. Hur ska hon klara sig med människor runt omkring sig som inte kan svara på hennes frågor och som inte kan meddela sig med henne?

Eva Sjöberg har lång erfarenhet av att kommunicera med dövblinda. Hennes egna föräldrar var döva och Eva berättar att dövblinda alltid funnits omkring henne.

– Min mamma jobbade som dövblindtolk och ledsagare, så jag är uppvuxen med det. Dövblinda har alltid funnits i min närhet och jag har levt med dem.

Taktilt teckenspråk, som innebär att dövblinda kommunicerar genom att använda känsla, fick hon med sig från barnsben. Som vuxen har hon gått utbildning i dövblindtolkning, översättning och ledsagning. Hon är också kunnig i socialhaptiska signaler, vilket är en form av kompletterande kommunikation där kroppsliga signaler används för att ge stöd till personer med dövblindhet.

Trots sina kommunikationskunskaper är Eva Sjöberg noga med att poängtera att hon inte jobbar som tolk. Där en tolks enda funktion är att förmedla språkligt utbyte människor emellan innefattar Eva Sjöbergs arbete både kommunikation, assistans och omsorg. Ett av problemen i Evelina Lindbergs fall är av semantisk karaktär, där kommunen anser att Evelinas behov av kommunikation ska falla under Region Norrbottens ansvar för vardagstolkning, vilket Regionen i sin tur förnekar. Eva Sjöberg ser hela debatten som bisarr.

– Den visar att kommunen inte har någon insikt i hur det fungerar. Bara tanken på att Regionen är ansvarig för vardagstolkning såsom kommunen tolkar det är helt vansinnig. Det fungerar inte så. Det här faller inte under det som kallas för vardagstolkning, säger hon.

undefined
Eva Sjöbergs stöd har gett dövblinda Evelina Lindberg både trygghet och viss självständighet i vardagslivet. Nu drar kommunen in stödet. (Arkivbild)

PT har tidigare berättat hur mycket kommunen i bästa fall skulle spara på att neka Evelina stöd genom att sparka Eva Sjöberg. Sedan hon anställdes 2018 har Eva Sjöberg i snitt kostat kommunen cirka 22 000 kronor i månaden, inklusive skatter och sociala avgifter, en spottstyver jämfört med genomsnittslönen för en utbildad tolk. Eva Sjöberg berättar att kommunens agerande mot både henne och Evelina fått henne att känna sig oönskad.

– Det känns som att mitt arbete inte är viktigt. Det jag har pluggat till och tillägnat mig i kunskaper har inget värde. Jag tillför ingenting. Jag bara kostar. Jag är någon man vill bli av med. Det känns väldigt tråkigt, säger hon och fortsätter:

– Om man har sagt upp mig för att spara pengar så vet de inte vad de gör. Det här är inte att spara pengar.

Kommunens avskedande av Eva Sjöberg innebär att hon slutar sin halvtidsanställning i slutet av november. Hon är inte orolig för sin egen försörjning, men dröjer med att söka nytt arbete i hoppet om att kommunen ska ändra sitt beslut och ge Evelina rätt till stöd.

– Jag har alltid jobberbjudanden, men jag är kluven. Om Evelina skulle få tillbaka sin insats vill jag finnas här för henne. Jag vet att hennes vardag fungerar jättebra om jag finns, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!