Euskefeurats egen öl släpps i samarbete med Piteåbryggeriet This is how och har döpts till "How to it va Euskefeurat". Det handlar om en lager och hela projektet kom sig av att trummisen Kenneth Berg och This is how's ölbryggare Charleene Pettersson är bekanta. Kenneth Berg berättar han kläckte tanken på att skapa en egen öl efter en spelning.
– Det var ett sånt där genialiskt ögonblick som händer en gång under en livstid. Vi satt och drack öl efter ett gig och jag tänkte att vi borde göra en egen öl. Vi har ju ett fantastiskt bryggeri i Piteå och jag känner Charleene litegrann så jag kontaktade henne och så åkte vi på en provning.
Charleene Pettersson tycker det känns roligt att jobba med bandet och säger att Euskefeurats musik har en given plats på This is how.
– Jag och Kenneth känner varandra sedan tidigare. Han gillar att dricka öl ibland och vi tyckte båda att det skulle vara kul att göra något tillsammans. Vi älskar Euskefeurat här på bryggeriet, så det känns superkul, säger Charleene Pettersson, ölbryggare.
Då bandets överskott oavkortat går till Läkare utan gränser blir ölsläppet också ett sätt att bedriva välgörenhet.
– Det var vår sångare Bengt, bandets stora humanist, som kläckte den idén. Det är något vi alla tycker känns bra, säger Kenneth Berg.
PT ringer upp Euskefeurat-medlemmen Dan Engman för att höra mer om ölen och förhöra sig om bandets ölpreferenser. Dan Engman säger att samarbetet med This is how passar bra in på bandets lokala profil.
– This is how är ju lokalpatriotiska. De är förankrade på orten och går sin egen väg, lite som Euskefeurat på sätt och vis. Jag tycker det är kul med lokalt hantverk. När vi är ute på turné händer det ju också att vi tar någon bira, så det ligger väl nära till hands, säger Dan Engman.
Bandet var först inne på en ipa som skulle döpas till "epa", men fyndigheten till trots landade bandet snart i en lager.
– Ipa är ju lite finsmakarnisch. Det här blir en lager, en bra lager. Man har ju testat några öl genom åren, även på den tiden då det bara hette ”stor stark” och när man inte brydde sig så mycket om vad man fick i glaset. Vi gick igenom ett antal öl och hittade en som vi tyckte var bra.
Hur ser alkoholkulturen i Euskefeurat ut numera?
– Vi är ju inte 20 längre. Numera dricker man kanske mindre men bättre. Man är inte längre så intresserad av den där yrsel-per-krona-koefficienten.
Ni är ett folkligt band. Är er smak på öl också folklig?
–Jag säger inte nej till en ipa eller en stout men man blir fort mätt. Hur det än är med alla dessa fancy bärs så kommer man ju ändå tillbaka till en enkel törstsläckare som smakar okej.
Var står Euskefeurat i valet mellan finöl och fulöl?
– Ja alltså, en fulöl kan ju vara en finöl, om omständigheterna är rätt.
Ölkulturen i Euskefeurat nu och då, kan du berätta hur det har sett ut?
– Ja vad ska jag säga utan att förråda någon alltför mycket... Vi har legat ute på långa turnéer men det går inte att tanka så mycket om man ska kunna göra en bra spelning. Vi har alltid varit noga med att musiken kommer först. Har man däremot stannat på samma ort under flera dagar så har det ju kunnat gå ner en, två, tre eller till och med fyra öl. Ungefär.
En av mina personliga favoriter med Euskefeurat är ”Det mesta rår nog spriten för”. Hur skulle du vilja säga att den reflekterar på bandets alkoholkultur?
– Hahahaha, det måste du nog fråga Ronny. Det är han som skrivit texten. Men nej, så illa kommer det nog aldrig att gå. Att man i en diskussion skulle hålla med en moderat. Det tror jag inte skulle hända.
Men att vakna upp med en skördetröska utanför fönstret?
– Jomen det kan man ta. Saker händer så lätt. Men man måste ju dra en gräns någonstans.
Ölen släpps officiellt under fredagen då bandet också håller en exklusiv releasefest för vänner och bekanta. Dan Engman säger att förhoppningen är att kunna sälja ölen under bandets spelningar. Den kommer också att släppas på Systembolaget i början av sommaren.
– Jag tror det blir säljstart i början på juni.
Så det blir en sommaröl?
– Ja. Å vad den kommer att gå åt bland alla som ska klippa gräs.
Kommer gräsklipparna bli er primära kundgrupp?
– Jomen jag tror det. Vissa släpper ju skivor till jul. Vi släpper en öl till gräset. Eller ja, gräsklipparna. Gräs och sånt håller vi inte på med i det här bandet. Annat än att vi klipper gräs.