Europadagen inte het i Piteå

MINNESDAG. I dag firas Europadagen. Ett firande som i Piteå går ganska obemärkt förbi.- Kommunen är dålig på att visa vilken union vi tillhör, tycker Nils Dahlbäck, fp, som gärna hade sett litet aktiviteter av internationell karaktär dagen till ära.

Piteå2006-05-09 00:00
I Luleå inbjuds allmänheten till ett samtal om Europa på en
after-work-debatt i Ebenesers kulturcentrum. Debatten leds av den erfarne journalisten och EU-kännaren Kjell Albin Abrahamson.

Besökarna ges även tillfälle att tycka till om unionen. Politiker och parlamentariker medverkar för att svara på frågor. Deltagare är bland andra Ewa Hedkvist Petersen och Helèn Goudin från Europaparlamentet plus Anna Grönlund-Krantz från Sveriges riksdag.

Dessutom bjuder Teater Scratch med interaktiv EU-teater.

En av sju utvalda

Bakom arrangemanget står dock inte Luleå kommun utan Medborgarforum om Sverige och EU. Luleå är en av sju utvalda städer i landet. Övriga orter är Göteborg, Halmstad, Skövde, Åmål, Karlstad och Malmö.

- Ett direkt initiativ från
Europaparlamentet för att öka kunskapen och intresset kring EU-frågor, säger Jonas Nulden på kontoret Europa Direkt Norrbotten.

Även om Piteå inte tillhör Medborgarforums utvalda skara tycker Nils Dahlbäck att någonting borde ha kunnat göras lokalt.

Politisk framgång

- Det känns litet märkligt att vi inte uppmärksammar dagen mer. EU har ju trots allt finansierat ett stort antal projekt i vår närhet.

Dahlbäck var för övrigt den som för många år sedan i en motion föreslog att EU-flaggor skulle köpas in av kommunen och fick bifall.

- Min största politiska framgång så här långt, skrattar han.

Enligt honom används dock flaggorna allt för sällan.

Given flagga

- Vi kallar oss den internationella småstaden. Då blir det nästan litet ironiskt att de så sällan hissas. Varför inte låta EU-flaggan vaja varje dag? Vi tillhör ju trots allt unionen. Den ryska används betydligt flitigare. Det har jag ingenting emot med tanke på vårt vänortssamarbete. Men EU-flaggan borde vara lika given. Att flagga har en symbolisk betydelse. Det är inte bara en tygbit som fladdrar i vinden. Att låta bli skickar också signaler, menar Dahlbäck.

I dag kommer han emellertid att få sin vilja igenom. EU-flaggorna ska hissas.

- Vilket är det minsta vi kan göra, tycker Helen Röckner, kommunchef.

Robert Bergman, IS Pite, är den drivande kraften bakom projektet Den internationella småstaden. Han lovar att EU ska uppmärksammas och hänvisar till Stora Noliamässan.

- Då blir det en stor Europadag, där länsstyrelsen medverkar tillsammans med alla kommuner i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om