EU stöttar forskning i Piteå

Piteå har tre världsledande forskningsinstitut som får stöd av EU. På fredagen bjöds allmänheten in för att få information under temat "Mitt Europa".

Ulf Westerberg vid Piteå science park demonstrerar en av Rise Sicomps produkter, ett ryggstöd med hatthylla med inslag av komposit.

Ulf Westerberg vid Piteå science park demonstrerar en av Rise Sicomps produkter, ett ryggstöd med hatthylla med inslag av komposit.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-05-10 20:45

Anna Marklund vid Piteå science park berättar att "Mitt Europa" är ett samlat begrepp där de som fått EU-finansiering visat upp sina projekt under den gångna veckan.

I Piteå finns tre forskningsinstitut. Sicomp i Öjebyn som forskar kring kompositer, ETC i Piteå som forskar kring biobränslen, och Interactive i Acusticum. Gemensamt för de tre är att det numera ägs av statliga Rise och därför ska det namnet placeras framför de lokala namnen.

Under dagen kunde folk åka runt och få information om vad instituten arbetar med. Linnea Rehnberg vid Piteå science park och Anna Malou Petersson från Rise ETC, kollade in solpanelsparken Solvåg, en anläggning som följs av norska forskningsinstitutet Nora.

Rise Interactive kör just nu ett projekt kallat för "Designit". Det startade 2017 och ska pågå fram till och med 2020. Budgeten är på totalt nio miljoner kronor varav EU står för fyra miljoner kronor

– Det handlar om att öka innovationsförmågan hos och små och medelstora företag, säger projektledaren Sofia Larsson.

Rise Interactive samarbetar med Tree hotel i Harads som varit på besök vid ett äldrecenter i Piteå för att inspirera och ge tips på hur de kan utveckla sina "affärsidéer".

På en vägg i institutets lokaler i Acusticum finns också en aktivitetstavla som ska sättas upp vid äldreboendet Trädgården.

Under dagen informerade Lars Liljenfeldt, marknadschef vid Rise Sicomp i Öjebyn, om det kompositinstitut som omsatte 63 miljoner kronor förra året med 60 anställda.

Under åren har Rise Sicomp (tidigare Swerea Sicomp) blivit världsledande vad gäller att ta fram kompositmaterial för fordonsindustrin och flygindustrin. Sicomp samarbetar både med Saab i Linköping och Volvo i Göteborg.

I foajén finns också ett innovativt exempel på båtrelaterade produkter. Sicomp har tidigare tagit fram material för Utternbåtarna (tillverkas nu i Polen) och Ryds. Ett nytt exempel är ett roder i komposit. Finska Nautor som tillverkar Svan-båtarna har köpt patentet.

Ulf Westerberg vid Piteå science park leder arbetet med kompositklustret Swecic som skapats i området där Pod Comp som gör badrum för Lindbäcks, är största medlem. Företaget Blade Solution som reparerar vingskraftsblad är ett annat.

– Tanken med klustret är att vi vill samla de resurser vi har. Visa att vi kan erbjuda en helhet, skapa ett dreamteam för kunderna, säger Ulf Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om