Norrbottens läns landsting har beviljats 6,3 miljoner kronor i EU-stöd för att utveckla förändrade arbetssätt och verktyg för informationsöverföring för personer med stort vård- och omsorgsbehov.
I projektet ”Tillgängliga samordnade individuella planer” är Norrbottens läns landsting projektägare och samarbetar med Kommunförbundet Norrbotten, Luleå kommun, Kiruna kommun, Älvsbyns kommun och Luleå tekniska universitet. Den totala budgeten för projektet är 23,8 miljoner kronor.
– Det här är ett viktigt stöd för oss för att kunna utveckla samarbete och arbetssätt mellan landstinget och länets kommuner. Det möjliggör för oss att få en bättre överblick över hela vårdkedjan och ge bättre vård och omsorg till patienten, säger Anneli Granberg, chef för Hälso-och sjukvårdsenheten i Norrbottens läns landsting.
Personer med stora vårdbehov, exempelvis kroniskt sjuka äldre, multisjuka och funktionsnedsatta är oftast beroende av vård- och omsorgstjänster från olika huvudmän och kräver mycket resurser. För dessa grupper är behovet av en sammanhållen vård stort. Länets utbyggda IT-infrastruktur skapar goda förutsättningar för att arbeta med informationsöverföring för att säkra vårdkedjan.
– Det här kommer att öka möjligheten för både patienter och närstående att vara delaktiga i vården på ett helt annat sätt än idag. Det bidrar också till att höja vårdkvaliten och tryggheten för patienter med stort vård- och omsorgsbehov, säger Veronika Sundström, landstingsdirektör.
Projektets mål är att inom 40 månader efter projektstart ta fram nya arbetssätt och implementera tjänster för att upprätta samordnade individuella planer. Den samordnade individuella planen skall finnas elektroniskt tillgänglig för patient/brukare och närstående som en invånartjänst via 1177 Vårdguiden, vilket ger möjlighet till ökad delaktighet och bättre överblick över vårdprocesserna.