EU-kort för nödvändig sjukvård

Försäkringskassan betalar årligen ut över 100 miljoner kronor i vårdkostnader till svenskar som tillfälligt befinner sig utomlands. Nu stundar sportlovet och många reser på semester men få tänker på att ta med EU-kortet.

PITEÅ2014-02-17 19:23

Skador och sjukdomar är inget man vill tänka på under semestern, men det är något som effektivt kan förstöra resan. För att vara säker på att få ta del av den sjukvård man har rätt till under utlandssemestern ska man ha med sig ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort.

– Många svenskar känner inte till vilken vård man har rätt till om man skulle bli sjuk under sin tillfälliga vistelse utomlands, och långt ifrån alla har med sig ett EU-kort när man åker på semester, trots att det är en väldigt enkel semesterförsäkring, säger Helen Edström, områdeschef för Försäkringskassan i Piteå, i ett pressmeddelande.

Nödvändig vård

Kortet ger rätt till nödvändig vård som kan uppstå vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom EU och som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med ett EU-kort betalar patienten enbart de patientavgifter såsom landets egna invånare betalar.

– Skulle man exempelvis inte hinna få hem kortet innan resan har man ändå det skydd som kortet ger. Om man då behöver uppsöka vård utomlands kan man antingen betala fullt pris och spara alla kvitton för att sedan begära ersättning i efterhand, eller ringa till Försäkringskassan och få ett tillfälligt EU-kort faxat till sjukhuset, säger Helen Edström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!