EU gick på stuvarnas linje om hamnarna

Förslaget att öppna Europas hamnar för konkurrens stoppades med bred majoritet i EU-parlamentet på onsdagen.- Förnuftet har segrat, tycker Henning Dahlberg, ordförande i Hamnarbetareförbundets avdelning 132 i Piteå.

Piteå2006-01-19 00:00




I tisdags skrev PT om hamnarbetarnas punktstrejk mot förslaget. Under fyra timmar låg arbetet på Haraholmen och flertalet andra svenska hamnar nere.

Betydligt vildare gick det till i Strasbourg samma dag där flera poliser skadades, några bilar brändes och många stora rutor i EU-parlamentets byggnad krossades.

Vid gårdagens röstning följde en klar majoritet i EU-parlamentet hamnarbetarnas linje. 532 ledamöter röstade nej till förslaget. Endast 120 för.

- Hoppas att den här frågan är ur världen för all framtid, säger Dahlberg, som hälsar att både han och övriga medlemmar i Hamnarbetarförbundet är glada och nöjda med beslutet.

- I kväll har vi roligt på skiftet.

Ger inte upp



Men mannen bakom förslaget, kommissionären Jacques Barrot, har inte gett upp trots det massiva motståndet.

- Jag avser att komma tillbaka med ett nytt förslag, förhoppningsvis nästa år. Det blir ett bredare förslag, sade Barrot till nyhetsbyrån Reuters efter parlamentets omröstning i Strasbourg.

En enfaldig tanke tycker många. Inte minst Transports ordförande Per Winberg. Han hoppas att kommissionen dödförklarar idén, sedan parlamentet för andra gången - den första var i november 2003 - röstat nej till i princip samma direktiv.

- Förhållandena i hamnarna är och förblir en nationell fråga, säger Per Winberg i ett pressmeddelande.

Seger över dumheten



Hamnarbetarnas ordförande Björn A Borg anser precis som Dahlberg och Winberg att förnuftet i EU-parlamentet segrade över dumheten i EU-kommissionen.

- Hamnarbetarna i Europa har återigen visat vilken kraft en enad yrkesgrupp av arbetare kan utgöra, skriver Borg i ett uttalande och syftar på de flertal aktioner som genomförts runt om i Europa.

Något Henning Dahlberg håller med om.

- Det här är verkligen en fråga som engagerat oss och som sammansvetsat hamnarbetarkåren över hela Europa.

Nämnas bör också att förslaget fick inte stöd ens hos dem som velat se stora omvälvningar och avregleringar i hamnarna. En del av dem muttrade, enligt TT, om att det var för byråkratiskt och krångligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om