I slutet av året ska kommunen redovisa vilka bekämpningsåtgärder av invasiva växter som har genomförts. Kommunerna ska också ta fram en femårig handlingsplan för arbetet.
– Kommunerna har en mycket viktig roll i bekämpandet av invasiva främmande arter, inte minst för att de ofta är en stor markägare, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Alla markägare är enligt lag skyldiga att på egen mark bekämpa de landlevande växtarter som omfattas av EU:s lagstiftning.
"Kommunen kan också beröras i sin roll som fastighetsägare, myndighet, park- och grönyteförvaltare, verksamhetsutövare i entreprenader och som ansvarig för avfallshantering. Dessutom blir kommunerna med sin bekämpning ett föredöme som visar vägen för privatpersoner och andra, som också är skyldiga att bekämpa dessa arter på egen mark", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
– Invasiva främmande arter räknas som ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Arterna kan också medföra stora ekonomiska kostnader då de kan påverka skogs- och jordbruk, infrastruktur och byggnader samt människors hälsa, säger Sara Byrsten, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
På grund av klimatuppvärmningen har de invasiva arternas antal och utbredning ökat kraftigt under senare år.
– Ska vi lyckas med att bekämpa de invasiva arterna och se till att de inte sprider sig ytterligare i länet är det viktigt att alla hjälper till, säger Bondestad.