Ett välkänt men knepigt problem

Polisen och Skatteverket är båda väl medvetna om problemet med den utbredda svarttaxiverksamheten.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Piteå2017-11-20 20:45

Skatteverket har under lång tid samarbetat med taxibranschen och polismyndigheten för att stoppa svart verksamhet.

– Sen är det så att fusket tar nya vägar. Det poppar upp nya sätt hela tiden och vi noterar att den här typen av verksamhet kommit väldigt starkt i Facebookgrupper, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Trots att bokning och försäljning sker helt öppet i dessa grupper så är det knepigt att göra någonting åt det. ”Facebooktaxi” är utbrett, men fortfarande så pass nytt att reglerna inte kunnat anpassas för det.

– Vi har regelverk för hur vi får scanna av nätet, där är en del av problemet. Vi måste följa våra regler. Det är inte bara för oss att granska folk på Facebook. Reglerna är kanske inte anpassade efter utvecklingen, säger Henrik Kisterud.

Polisens bilinspektörer är också väl medvetna om taxiproblematiken.

– Men de säger att det finns en del svårigheter i att lagföra detta. Man måste mer eller mindre komma på dem där och då. Därför jobbar man främst förebyggande, säger Maria Jakobsson, informatör på Polisen.

Hur jobbar man?

– Dels genom att stoppa och kontrollera de här misstänkta bilarna. Fråga passagerarna om de känner föraren, om de är kompisar och sånt. Störa verksamheten. Det är huvudsakligen så man arbetar, säger Maria Jakobsson.

Att bedriva taxiverksamhet utan tillstånd är ett mer allvarligt brott än många tror och straffet kan bli fängelse i högst ett år. Det finns även ett beställaransvar som säger att den som ”yrkesmässigt för egen eller annans räkning slutit avtal om transporten” kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år, om det finns skälig anledning till att anta att tillstånd saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!