Skyddad tillvaro
Men fri vistelse genom åren i en skyddad miljö, där det enda som stört tillvaron varit de gånger klockorna klämtat, har satt sina spår såväl i form av avföring som dun samt ett och annat löst hopsatt bo under de grova bjälkarna.- Inte nog med att vi försökt stänga ute duvorna. Nu har vi även vidtagit åtgärder för att stänga ute mänskliga varelser. Klocktornet har tyvärr blivit en lekplats för mindre nogräknade personer, vilka brutit sönder ytterdörren. Det är inte bara en gång det har hänt. Därför har dörren nu skruvats igen, vilket naturligtvis gör det litet extra omständligt att ta sig upp i tornet. Men det handlar om säkerhet. Någon kan ju drulla och falla ner, med vådliga konsekvenser, säger kyrkvaktmästare Ola Bergqvist, Öjebyn, som tar PT med på upptäcksfärd i trevåningsbyggnaden.
Inget exakt datum
När man läser Piteås tidiga historia är klocktornet i Öjebyn en självklar sak. Där det även finns en del vetenskapligt anfört. Som byggnad fanns tornet där där långt innan kyrkan kom till, i början av 1400-talet. Ingen vet riktigt exakt när tornet byggdes och vad det till en början använts till. Detta innan kyrkans klockor kom på plats genom tillbyggnad under 1500-talet.Det talas i vart fall om en för svenska förhållanden ovanlig typ av kyrklig sidobyggnad, en kombination av stiglucka och klockstapel. Det anförs att byggnaden kan vara Norrlands, i vart fall Norrbottens, äldsta bevarade byggnad.
Om ett par år kan för Piteå landsförsamling 600-årsjubilera. Det var nämligen på påskafton, den 14 april, år 1408 som häradshövdingen Peder Diekn och hans hustru Gunhild donerade marken där kyrkan nu står. Enligt traditionen skall Piteås första kyrka ha varit belägen i Kyrkbyn, Bölebyn. Det finns dock inga säkra tidsuppgifter kring denna kyrka.
Olika tolkningar
Den nedre delen av tornet har orsakat stor undran hos expertisen, där det framförts tolkningar om en stiglucka, portrum till kyrka och kyrkogård, med klockvåning, innan kyrkan kom till. Men samtidigt konstateras att det är föga troligt att ett så lågt klocktorn byggts samtidigt ned den höga kyrkan. Det har också anförts att tornet varit det första kyrkliga bygget på platsen, att övre våningen haft en högtidligare funktion, som gilleshus eller kapell. Den tredje våningen har sannolikt sitt ursprung från 1500-talet och Vasatiden.Det ställer också frågan om platsens historia före kyrkobygget. Om det var gilleshus i tornet på en dåtida handelsplats var det då köpmännen som svarade för den här byggnaden?<\c>