Ett universitet i Norrland

UTBILDNING. Institutionen för musik och media, före detta Musikhögskolan, i Piteå kan få ny huvudman. Anders Flodström, chef för Högskoleverket, vill ha ett universitet för hela Norrland istället för dagens tre.- Jag ser fler svårigheter än möjligheter med en sådan lösning, säger Pia Sandvik Wiklund, rektor för Luleå tekniska universitet.

Piteå2007-08-08 00:00
I dag finns 14 statliga universitet. Anders Flodström vill banta antalet till fem.

Anledningen är att han vill skapa starkare konstellationer som kan konkurrera internationellt. Inte inhemskt mot varandra.

För snabb lösning

Luleå tekniska universitet (under vilket Institutionen för musik och media i Piteå huserar), Umeå universitet samt Mittuniversitetet i Västernorrland och Jämtland vill Flodström fusionera ihop till ett.

- Det skulle vara till stor nytta för Norrland. Ett gemensamt universitet skulle dessutom vara en stark aktör på en europeisk eller en global marknad, säger han till TT.

Men Pia Sandvik Wiklund, rektor för Luleå tekniska universitet, håller inte med.

- Jag tycker det är rätt att frågan om en översyn av dagens organisation väcks och att vi får en diskussion om vilka roller universiteten respektive högskolorna ska ha i framtiden. Men Flodströms analys känns ofullständig. Han är för snabb med att presentera en lösning. Många frågor lämnas obesvarade.

Sandvik Wiklund påminner om det stora geografiska område som Norrland i detta sammanhang representerar. Att bara slå ihop dagens tre universitet norr om Stockholm tror hon inte blir någon bra lösning.

Politiskt ansvar

- Då måste det till stora strukturella förändringar, förbättrade resurser och nya spelregler.

Rektorn för Luleå tekniska universitet ser Flodströms förslag som ett utspel.

- I slutändan är det politikerna som måste ta initiativet.

Ingemar Jernelöf, tillförordnad prefekt vid Institutionen för musik och media i Piteå, väntar med kommentarer tills han läst ett mer färdigt och konkret förslag.

- Jag kan i dagsläget inte bedöma hur en fusion skulle påverka oss och ser mer på Flodströms förslag som en ide.

Rangordning

Regeringens utredare Dan Brändström jublar dock över tanken på en sammanslagning.

- Vi behöver färre och slagkraftigare enheter, säger han till TT och fortsätter:

- Det blir allt dyrare att bedriva universitetsverksamhet på hög nivå. Då måste man börja fundera på att koncentrera resurserna. Mitt uppdrag är att försöka skapa en mer konkurrensutsatt högskola, som ska få sina pengar efter hur bra den är. De som visar sig vara bättre får mer, andra får mindre. Till slut inser man på en del håll att det inte går längre och måste söka samband med större enheter.

Fotnot: I Sverige finns även två universitet där staten inte är huvudman. Det ena är Chalmers tekniska högskola i Göteborg, det andra Handelshögskolan i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om