Ett tokroligt besök på brandstationen

Jag har alltid undrat hur arbetet ser ut för de modiga brandmännen. Vad gör de när det inte släcker bränder? Räddar de katter som fastnat i träd och fryser vattnet till is i slangen när det är vinter?

Luften i syrgastuberna räcker cirka 35 minuter beroende på lungornas kapacitet. När de är slut fyller brandmännen på ny luft i ett särskilt rum.

Luften i syrgastuberna räcker cirka 35 minuter beroende på lungornas kapacitet. När de är slut fyller brandmännen på ny luft i ett särskilt rum.

Foto: Maria Johansson

Piteå2009-01-26 06:00
Jag begav mig till Räddningstjänsten i Piteå för att få svar på alla mina frågor. Där fick jag träffa brandmannen Stefan Sjöberg som visade mig runt. Det finns mycket att se på en brandstation. Jag blev förvånad över att de har så många olika fordon. Förutom vanliga brandbilar finns det räddningsbilar, stegbilar, båt och skoter.
I ett av hörnen står två jättegamla brandbilar från 30-talet. Det används inte nuförtiden. Men är roliga att se på. De ser pyttesmå ut om man jämför dem med de stora moderna brandbilarna.
Jättesax
Stefan berättar att de använder en speciell räddningsbil när de åker ut på trafikolyckor. Bilen är utrustad med olika verktyg och maskiner. Jag får prova att hålla i den gigantiska hydrauliska saxen som de använder för att klippa upp biltak. Den är hur tung som helst.
Om det skulle börja brinna i ett höghus behöver brandmännen en stege. Då kommer stegbilen väl till användning. Stegen på bilen kan bli 32 meter lång.
Tung utrustning
Efter att ha fått prova Stefans brandjacka och syrgastuber förstår jag varför brandmännen har ett eget gym så att de kan träna sina muskler. Det är väldigt många kilon som de bär på sig när de rycker ut.
När brandmännen inte släcker bränder kontrollerar de sina utrustningar och tvättar brandslangar. Jag tror aldrig att jag har sett en så lång tvättmaskin tidigare. Brandmännens tvättmaskin är hela 25 meter lång! I den tvättas brandslangarna efter varje gång de har använts. Samtidigt som de tvättas provtrycker man slangarna för att se så att det inte har blivit några hål, därefter torkas och rullas de ihop.
Varje vecka gör brandmännen olika räddningsövningar. När vi besöker stationen ska de göra en dragövning där de ska dra en lastpall som väger kring 60-80 kg. En baggis tyckte jag - ända tills jag provade! Jag lyckades knappt rubba pallen.
Jag fortsätter min vandring. Utanför omklädningsrummet hittar jag den långa brandstången som brandmännen brukar åka nedför. Jag blir ivrig och undrar om inte jag kan få åka på den. Men av säkerhetsskäl får jag inte det. Inte ens brandmännen använder den längre. De springer ner för trappan i stället.
Stressigt arbete
Att vara brandman kan ibland vara ett stressigt arbete. När ett larm går gäller det att man är snabb som en vessla. På 90 sekunder ska brandmännen ha klätt på sig och sitta i bilen. Tänk om man som brandman skulle råka sitta på toaletten, vad händer då?
- Det har hänt ibland att någon har suttit på toan när ett larm går, då gäller det att man skyndar sig, säger Stefan och skrattar.
Onödiga larm
Räddningstjänsten i Piteå får ungefär 450 larm varje år. Men det är inte alltid det brinner eller har hänt en olycka när ett larm går. Ibland kan det vara så kallade automatlarm, larm som kan startas av att någon har stekt sin mat för hårt så att det osar. Andra gånger är det onödiga larm som orsakas av att någon har tryckt på en brandlarmsknapp som brukar finnas på skolor och andra ställen.
Jag tycker det är dumt att man fingrar på brandknappar när det inte är någon brand. Jag frågar Stefan vad som händer om man trycker på en sån där knapp då det inte brinner.
- Det är som tur är sällan det händer att någon trycker på brandlarmet. Men den som trycker på en sådan larmknapp brukar få en tillsägelse och i vissa fall kan det bli aktuellt med böter, säger Stefan.
Katträddningar
Jag har alltid undrat om det funkar som i de tecknade serierna, att brandmännen rycker ut och räddar katter som fastnat i träd.
- Det händer att vi gör det fast det är inte så ofta. Vi kan göra sådana uttryckningar om tid finns och då brukar vi oftast göra räddningen till en övning för brandmännen, berättar Stefan.
Det krävs mycket mod att släcka en brand. Elden kan vara stor och besvärlig att släcka och rökens hetta gör arbetet tufft för brandmännen. Innan rökdykarna går in i ett hus som står i fulla lågor görs alltid noggranna bedömningar av eldens omfattning. Det händer att de bränner sig när de ska släcka bränder. Oftast är det örsnibbarna som blir röda av värmen.
Brandsäkra kläder
Att det blir varmt kan man se på brandmännens kläder, som är gjorda i brandsäkert material, när färgen på jackan börjar bli rödaktig är det ett tecken på att jackans skydd har börjat avta.
Efter rundvandringen konstanterar jag att brandmannayrket verkar vara ett spännande och roligt men ett väldigt tungt arbete.
För att bli brandman måste man gå en två-årig brandmannaskola som heter SMO efter gymnasiet.
Innan jag lämnar brandstationen får jag lov att åka med i brandbilen. Det är hur kul som helst.
- Jag tycker det är jätteroligt att vara brandman, säger Stefan, medan han backar in brandbilen i garaget igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om