På kemlabbet vid pappersbruket SCA Packaging i Munksund befinner sig Moa Mellberg. Bland provrör, kemikalier och titreringsmaskiner arbetar hon fem dagar i veckan från klockan sju till fyra, för att utföra prover på de olika ämnen som används i pappersprocessen.
– Vi gör tester för att se att värdena ligger på normalnivå och att fabriken fungerar som den ska, förklarar Moa, iklädd vit labbrock och skyddsglasögon.
Öka intresset bland unga
Chansen att praktisera på SCA har Moa fått genom praktikprogrammet Tekniksprånget, som erbjuder ungdomar praktikplatser inom olika ingenjörsyrken, för att lyfta intresset för just sådana sysselsättningar bland unga.
– Många yrkesområden kommer drabbas hårt av kompetensbrist framöver. Enligt SCB kommer Sverige att ha ett underskott på över 50 000 ingenjörer 2030 på grund av stora pensionsavgångar, och redan i dag finns det brist på ingenjörer och många företag har svårt att hitta kompetent personal, berättar Ulrica Giltze, kommunikationsansvarig på Tekniksprånget.
Fick info via skolan
För Moa Mellberg handlade det om en ovisshet inför framtiden, att inte veta vad hon ville bli. Eftersom hon länge funderat på en framtid inom ingenjörsbranschen var detta ett bra sätt att få veta mer, och det var skolans SYV som berättade om det.
– Jag var ärligt talat inte jätteintresserad först, det var på höstterminen i trean. Sen fick jag ett brev om det i posten, och sen på vårterminen pratade SYV:en om det igen. Då hade man ju börjat tänka mer på vad man skulle göra efter studenten och jag blev lite mer engagerad.
Så hon gick in på Tekniksprångets hemsida, skrev ansökningar och gjorde intresseanmälningar på de arbetsplatser som verkade mest intressanta.
– Jag fick komma på arbetsintervju hos SSAB, SCA och Skellefteå kommun, men valde SCA för att det var närmast och passade mig bäst, säger Moa.
Träffar ingenjörer
Nu har Moa spenderat två månader på SCA, har två månader till framför sig och trivs väldigt bra. Förutom att vara i kemlabbet får hon också vissa dagar följa med ingenjörer för att se hur en vanlig arbetsdag för dem kan se ut.
– Jag tycker det är jättekul, och man får en väldigt klar bild av hur arbetet ser ut och vad man vill göra i framtiden. Det är också bra att kunna fråga ingenjörerna som man träffar vilken väg de har gått för att ta sig dit de är i dag.
De två följande månaderna kommer Moa, förutom att åka på ett studiebesök till Linköpings Tekniska Högskola som Tekniksprånget anordnat, också påbörja ett projekt för att prova en annan sorts teknik än den hon nu använder på SCA.
– Jag ska prova en annan, förhoppningsvis effektivare, metod för att mäta luthalt i såpa, eftersom den metod vi nu har tar lång tid, förklarar hon.
”Kan leda till någonting mer”
Någonting som både Ulrica Giltze och Moa Mellberg verkar vara överens om, är att Tekniksprånget är en bra väg att gå efter gymnasiet.
– Man får arbetslivserfarenhet och skapar kontakter för framtiden. Och kanske kan praktiken leda till något mer, till exempel extrajobb eller sommarjobb, säger Giltze.
– Det är bra för de som inte riktigt vet vad de vill göra, men som vet att de inte vill plugga direkt efter studenten. Man får lön och dessutom en bild av vad man vill göra i framtiden, säger Moa Mellberg innan hon återgår till provrören, kemikalierna och titreringsmaskinerna.