Ett hinder återstår för 300 meter höga vindkraftverk

Mark- och miljödomstolen anser att man kan bygga 300 meter höga vindkraftverk i Hästliden som tillhör Markbygdens tredje etapp. Man lägger dock in ett krav och det är att verksamheten inte får medföra påtaglig skada på totalförsvarets intressen. Nu blir det upp till regeringen att besluta i frågan. "Vi är väldigt nöjda", säger Kristina Falk på Svevind.

Mark- och miljödomstolen i Umeå ser inga hinder med 300 meter höga vindkraftverk i Markbygden. Man har dock ett krav och det är att det inte får göra en påtaglig skada på totalförsvarets intressen.

Mark- och miljödomstolen i Umeå ser inga hinder med 300 meter höga vindkraftverk i Markbygden. Man har dock ett krav och det är att det inte får göra en påtaglig skada på totalförsvarets intressen.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-09-10 20:00

Det är bolaget Hästliden Vind AB, helägt av Svevind, som står bakom den planerade vindkraftsanläggningen i Hästliden i Markbygden. I nuläget har bolaget tillstånd för 200 meter höga vindkraftverk, men genom att bygga högre och effektivare kan man minska antalet verk i området från 105 till 85. Men i början av året åkte bolaget på ett bakslag då Försvarsmakten sa blankt nej till 300 meter höga vindkraftverk.

"Analysen och resultatet omfattas av sekretess. Av detta skäl kan Försvarsmakten inte förtydliga eller utveckla sin inställning", skrev Annika Grahn Sulusi, sektionschef vid Försvarsmakten, i ett yttrande till domstolen.

Kristina Falk, senior rådgivare för tillstånd på Svevind, är positiv till domstolens yttrande trots att Försvarsmakten tidigare sagt blankt nej.

– Vi är väldigt positivt över yttrandet som har kommit ifrån domstolen till regeringen. De har vägt samman alla aspekter och påverkan på människan, natur och miljö, säger hon och fortsätter:

– Det är bara totalförsvaret som domstolen inte har kunnat bedöma eftersom de inte har fått något underlag på grund av sekretess. De har alltså kommit fram till att om regeringen anser att totalförsvarets intressen kan tillgodoses, då är verksamheten tillåtlig.

Var domstolens yttrande det bästa utifrån förutsättningen att Försvarsmakten sagt nej?

– Alltså vi är väldigt nöjda. Det är kanske något villkor gällande buller som hade kunnat utformas på ett annat sätt. De har även höjt säkerheten för varje vindkraftverk, men det är någonting vi kan leva med. 

Med sitt yttrande har domstolen lämnat över frågan till regeringen som ska besluta i frågan. Försvarsmakten har inte heller någon sekretess gentemot regeringen så de kan också ta reda på varför Försvarsmakten säger blankt nej till 300 meter höga vindkraftverk i Hästliden.

– Det blir den stora frågan för regeringen att värdera påverkan på totalförsvarets intressen med andra aspekter. Energiförsörjningen är ju också ett totalförsvarsintresse, säger Kristina Falk.

Är ni förhoppningsfulla?

– Vi har goda förhoppningar. Det kanske inte är så vanligt att en regering går emot försvaret, men vi ser ju hur vi har det med energiförsörjningen. Jag hoppas att det väger tungt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!