"Ett hån mot oss anhöriga"

Lars-Erik Löfroth jämställer agerandet med ynkedom: "Nordkalks överklagan är ett hån mot oss anhöriga", säger den hårt drabbade pappan.

RÄTTSPROCESS. Lars-Erik Löfroth, som miste sin son Johan i den tragiska kalkugnsolyckan, betraktar Nordkalks överklagan till hovrätten som ett hån och ett svek mot den drabbade familjen. (Arkivbild).

RÄTTSPROCESS. Lars-Erik Löfroth, som miste sin son Johan i den tragiska kalkugnsolyckan, betraktar Nordkalks överklagan till hovrätten som ett hån och ett svek mot den drabbade familjen. (Arkivbild).

Foto: Pär Bäckström/Norrbottens Media

PITEÅ2017-03-23 15:56

Drygt fem år har passerat sedan sonen Johan Löfroth miste livet, 23 år gammal, i den tragiska kalkugnsolyckan i Luleå.

Nyligen hölls en tio dagar lång huvudförhandling i tingsrätten, följt av fällande domar för såväl företaget Nordkalk som dess forne arbetsledare för grovt arbetsmiljöbrott.

– För oss i familjen har processen varit pressande och känslomässigt mycket uppslitande på alla sätt, säger pappa Lars-Erik Löfroth från Öjebyn.

– Men det har varit bra att få alla parametrar utredda. Och utifrån allt som framkommit råder det ingen tvekan om vem eller vilka som bär skuld till olyckan, säger Lars-Erik Löfroth med adress Nordkalk.

– Vi hade hoppats på ett avslut, en möjlighet att kunna få ro och gå vidare. Men Nordkalks beslut att överklaga känns som ett stort svek och ett hån mot oss anhöriga.

"Tar inte ansvar"

Lars-Erik Löfroth menar att företaget inte vill ta ansvar eller stå för de brister som legat till grund för arbetsplatsolyckan.

– För oss har det varit viktigt att företaget och dess ledning döms skyldiga, fälls för ansvar och får stå till svars för detta. Men sedan vad gäller utdömt straff eller bötesbelopp hit och dit har det varit av mindre betydelse.

"Företagsboten småpotatis"

– Företagsboten på tre miljoner kronor kan inte betraktas som annat än småpotatis för en jättestor koncern som Nordkalk. Beloppet är ungefär jämställt med en parkeringsbot för en vanlig människa. Det hade varit rakryggat att stå upp för domslutet, påföljden, göra rätt för sig och inte överklaga, anser Lars-Erik Löfroth.

Den dåvarande platschefen har också valt att överklaga den villkorliga domen och ett utdömt bötesbelopp på 26 000 kronor.

Videoinspelat material

Målet kommer alltså att vandra vidare uppåt i den rättsliga hierarkin, till hovrätten där förhandlingen längre fram i vår mestadels kommer att kretsa kring redan videoinspelat återupprepat material från rättsprocessen i tingsrätten.

Det innebär att familjen Löfroth, pappa Lars-Erik, mamma Ewa och brodern Peter inte behöver sitta med under förhandlingen.

Kommer inte närvara

– Som det ser ut nu kommer vi inte att närvara. Det har varit nog jobbigt att följa rättsprocessen i tingsrätten och för vår del finns det redan en skyldig som ju tyvärr inte är beredd att stå upp rakryggat för sina tillkortakommanden och brister.

– Som en följd av Nordkalk och förra platschefens ställningstagande kan man väl hoppas att hovrätten utdömer ännu högre böter än vad tingsrätten dömde ut som påföljd, säger pappa Lars-Erik Löfroth, 65 år och nybliven pensionär sedan bara några dagar tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!