"Ett fruktansvärt omoraliskt förslag"

Den politiska oppositionen lät sig inte övertygas om att avtalssamverkan mellan Piteå och Älvsbyn kring löneadministrationen inte bryter mot lagen. 26 ja-röster mot 25 nej-röster avgjorde till slut det infekterade ärendet.

Den politiska majoriteten i Piteå har beslutat att samverka med Älvsbyn kring löneadministration via avtal istället för via en gemensam nämnd. Oppositionen menar att det strider mot lagen och vill se en upphandling av tjänsten.

Den politiska majoriteten i Piteå har beslutat att samverka med Älvsbyn kring löneadministration via avtal istället för via en gemensam nämnd. Oppositionen menar att det strider mot lagen och vill se en upphandling av tjänsten.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-03-23 21:30

Sedan 2015 har Piteå haft en gemensam servicenämnd med Älvsbyn och de båda kommunernas löneadministration har handlagts av Lönecenter i Älvsbyn.

I fjol antog båda kommunerna en avsiktsförklaring för samverkan där det slås fast att samverkan i första hand ska ske genom avtalssamverkan och inte i en gemensam nämnd. De fördelar man ser är att avtalssamverkan ger kortare beslutsvägar, mindre kostnader och gör det enklare att ta in fler parter i samverkan.

När ärendet om avtalssamverkan kring löneadministrationen var upp i kommunfullmäktige i december blev det återremiss då Håkan Johansson (M) menade att det först måste utredas om detta strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Han fick med sig övriga oppositionspartier förutom Centerpartiet som yrkade på avslag direkt och ville se tjänsten upphandlad.

När ärendet i måndags åter togs upp av kommunfullmäktige gjorde kommunalrådet Helena Stenberg (S) sitt bästa för att övertyga oppositionen om att det finns stöd för att lagen medger ett avtal. Hon hänvisade bland annat till en EU-dom och till utlåtanden av SKR (Sveriges kommuner och regioner).

– Viss tveksamhet finns ännu men vi anser att en avtalssamverkan bör kunna rymmas i de undantag från LOU som finns.

Samtliga oppositionspartier var dock av uppfattningen att löneadministrationen istället borde upphandlas.

– Att avskaffa nämnden är ett steg i rätt riktning, vi ska inte belasta skattebetalare med politikerkostnader, men sedan spårar tanken ur, menade Håkan Johansson (M) som var ytterst kritisk och kallade förslaget för "fruktansvärt omoraliskt".

– En kommun ska definitivt inte tänja på lagarna. Jag kommer att begära votering om det blir bifall för att se vilka ledamöter som är beredda att kringgå lagen, meddelade Håkan Johansson som anser att lönetjänsten är värd flera miljoner och självklart ska ut på den öppna marknaden.

Men att hålla på och byta leverantör med jämna mellanrum av en så viktig tjänst för de kommunanställda som utbetalning av deras löner var inget som Helena Stenberg ville se.

– Det ger inte trygghet för våra medarbetare.

Efter begärd votering räknades ja-rösterna till 26 och nej-rösterna till 25. Kommunfullmäktige beslutade om avtalssamverkan för Lönecenters verksamhet och avveckling av den nuvarande gemensamma servicenämnden och dess ledamöter från och med 1 juli 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!