Ett bra bärår – men senare än normalt

Det blir ett bra bärår, både för hjortron och blåbär, men kraftigt försenat. Det spår bärhandlaren Leif Ögren, som sågar SLU-larmet.

Flitig. Buddee Sontatorn plockar uppåt 100 kilo blåbär om dagen, normalt sett. Han hör till den lilla skara som i många år plockat för Leif Ögrens bärföretag, men i år är säsongen försenad. (Arkivbild)

Flitig. Buddee Sontatorn plockar uppåt 100 kilo blåbär om dagen, normalt sett. Han hör till den lilla skara som i många år plockat för Leif Ögrens bärföretag, men i år är säsongen försenad. (Arkivbild)

Foto: Frida Heikki

Piteå2017-07-26 05:00

Det var för två veckor sedan som SLU, Statens lantbruksuniversitet, lämnade en dyster prognos för årets bärsäsong. Den sena och kalla våren med flera frostnätter borgade för en rätt dålig tillgång på bär, menade man.

Men de lokala bäruppköparna och -plockarna håller inte med om det.

Från skogen rapporteras om god tillgång på hjortron, om än lite sent.

Prayad Panprom lever med en svensk man och bor i Arvidsjaur. Hon är en flitig bärplockare och mannen, Kent Renberg, brukar följa med och hålla kaffet varmt och brasan vid liv när säsongen är igång.

– Men vi har inte varit ut så mycket än. Det finns gott om hjortron, men de är inte färdiga än. Nästa vecka, kanske, säger Renberg.

Erfarne bäruppköparen Leif Ögren är av samma uppfattning. Det kommer att bli ett bra bärår, men det är ungefär två veckor senare än normalt.

– SLU har fel, det kanske är dåligt på vissa håll men inte här, säger Ögren.

Han har hållit på med bär i 35 år och är nu inne i en långsam avvecklingsfas.

– Jag har bara 50 thailändska bärplockare igång. Det är ett medvetet val, kvar är de mest trogna som plockat åt mig i alla år, men jag vet att det allmänt inte är så lätt att få folk längre. Botnia Bär i Åsele ville till exempel ha 250 plockare i år, men de fick bara 70.

Den allt mer osäkra inkomsten är orsaken. Ögren pratar om människor som måste ta lån för viseringskostnader, resor, boende med mera – och så kanske det inte finns några bär att plocka.

– De ukrainare som kommer, brukar komma runt 15–20 juli och stanna en månad. I år hinner de knappt tjänat nånting alls på den månaden...

– Thailändarna kommer ju med en planerad vistelse och är igång med hjortronen nu, men det är ändå bara en transportsträcka till blåbärssäsongen startar, det är där de ska tjäna pengar.

Ögren spår god tillgång på blåbär och att priset dessutom kommer att gå upp.

– Det har varit katastrofalt dåligt i Baltikum, Ukraina och Vitryssland och verkar bli det i Polen också. Jag är ju ingen expert, men de nordliga isvindarna verkar passera över oss och landa längre söderut – och så tål våra plantor kyla bättre.

Men prishöjningen är förmodligen tillfällig, säger Ögren som skulle önska att handeln tog mer ansvar och betalade bättre för svenska bär. Istället för att ”svenskmärka” sylt som till 50 procent kommer från utlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!