Hej Ewa, du är ju Kafferepet med Piteå-Tidningens läsare. Därför känns det naturligt att vända sig till dig när det är kanelbullens dag.
Vad har du för relation till kanelbullar?
– Kanelbullar är nog, utan att överdriva, bland det godaste jag vet då de är färska och har mycket fyllning. Så ska de helst vara hembakta.
Barndomsminnen?
– Ett av de första orden jag sa var bulle (”omma” kallade jag dem) så kärleken till kanelbullar har varit livslång.
Anser du att kanelbullen står för något speciellt?
– Ska jag bjuda människor från andra kulturer på något riktigt svenskt så är det just kanelbullar och kaffe i tunna porslinskoppar. För oss i Sverige är ”fika” något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat och kanelbullar är nog det vi helst vill bli bjudna på själva. Bullar är kärlek.
Brukar du baka egna, och har du i så fall några
bra tips på hur man får dem goda?
– Min mamma bakar de bästa bullarna såklart, men som vanligt så förespråkar jag ekologiskt vetemjöl, riktigt smör och att inte spara på fyllningen. Gör mer fyllning än du tror är behövligt.
Förtjänar kanelbullen en egen dag?
– Kanelbullens dag är viktig då den uppmärksammar något som jag faktiskt tror ökar i samhället just nu – att baka hemma. För tio år sedan kändes det mer vanligt att folk köpte alla former av bröd i butik men i och med surdegstrenden bakar folk mer och det är bra.
Förutom kanelbullar finns det ju en massa
andra varianter av bullar, har du någon favorit?
– Kanel är godast. Men jag gillar också choklad-, vanilj och blåbärsbullar!
Kryddan kanel – hur använder man den bäst?
– Jag använder den i allt, i morgonfilen, på boveteplättarna, i thé, kaffe, kakdeg och ibland på smörgåsen till och med. Kanel är min bästa krydda.
Ska du äta någon bulle i dag?
– Ja! Bakar inte min mor så bakar jag själv.