ETC fokuserar på biobasaerade material

I 25 år har Energitekniskt Centrum (ETC) i Piteå forskat kring utvecklingen och användningen av förnybar energi. Institutet har bidragit till att Piteå är en av de ledande kommunerna i Sverige i utvecklingen av alternativa bränslen, och just nu fokuserar ETC på framställning av så kallad pyrolysolja och syntesgas från biobaserade material för att ta fram förnyelsebara slutprodukter som drivmedel.

Från råvara i skogen till miljövänligt bränsle. Ivab i Piteå har byggt en av ETC:s provanläggningar.

Från råvara i skogen till miljövänligt bränsle. Ivab i Piteå har byggt en av ETC:s provanläggningar.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-05-16 06:00

– Sedan ETC startades har vi kommit en bra bit på vägen att kunna göra skillnad för framtida hållbara energilösningar,säger Magnus Marklund, vd vid det energitekniska centrum som bland andra Ivar Sundström i Piteå grundade, och som bildades den 8 maj 1989.

– För oss handlar det om morgondagens tekniklösningar. Vårt uppdrag är att skapa kompetens, praktiskt kunnande och unik infrastruktur kring alternativa bränslen, säger Magnus Marklund, som visar Norrbottens affärer den labbmiljö som utvecklar framtidens bränslen.

Miljövänliga alternativ

ETC, med 17 anställda och med omsättning på18,5 miljoner kronor förra året, har två inriktningar:

 Forskning kring det Magnus Marklund kallar termokemisk omvandling av biomassa.

 Institutet tar på sig konsultuppdrag för den industri som är intresserad av att gå från fossil energianvändning till miljövänliga alternativ, eller vill energieffektivisera sina processer.

Magnus Marklund pekar på fördelen med närheten till kraftlinerfabriken Smurfit Kappa som han anser betytt mycket för utvecklingen av fossilfria bränslen och de satsningar som görs i Piteå. Ett exempel på det är den BioDME som framställs efter förgasning av svartlut i direkt anslutning till ETC:s verksamhet och som drivs av LTU Green Fuels. De tog över anläggningen av Chemrec för ett och ett halvt år sedan. Just nu testas bränslet av tio Volvolastbilar, varav två rullar i Piteå. ETC har tillsammans med flertalet partners varit en del i framgången för BioDME projektet som fortsätter inom ramen för ett stort forskningsprogram vid Luleå tekniska Universitet (LTU) där även ETC medverkar. Utöver detta fokuserar ETC på att ta fram miljövänliga bränslen från dels pyrolysolja, dels syntesgas från förgasning av exempelvis skogrester.

Elda eller förädla pyrolysolja

Det senaste året har ETC fått i uppdrag av Energimyndigheten och Ångpanneföreningens forskningsstiftelse att forska vidare kring möjlig vidareförädling av den pyrolysolja ETC:s marknadschef och seniora forskare Olov Öhrman ser stora möjligheter med.

– I vår provanläggning kan vi ta fram tio kilo pyrolysolja i timmen. En produkt som kan ersätta eldningsolja, och som det skulle kunna gå att producera bensin från, säger Olov Öhrman.

Magnus Marklund säger att det mesta av forskningen vid ETC är relaterad till industriell verksamhet. Ny kunskap genom forskning, resonerar han, skall bidra till att utveckla såväl industri som samhälle, och dit hör ökad användning av biobränslen.

Olov Öhrman som också är adjungerad professor vid LTU:s avdelning för kemiteknik, pekar på ytterligare ett projekt kring pyrolysolja.

Odla rörflen

– Genom att mala rörflen (ett gräs) till pulver kan vi mata in materialet i vår provanläggning för att utvinna pyrolysolja. Här finns ett möjligt scenario att odlare i Pitebygden skulle kunna odla rörflen som i slutändan blir miljövänliga bränslen,säger Olov Öhrman, som inte vill spekulera i när detta skulle kunna finnas ute på marknaden.

Han uppger att syntesgas ge olika förnyelsebara material.

– Man göra metanol, etanol, grön diesel, BioDME, vätgas, blandade alkoholer och gröna kemikalier och just nu är metanol ett huvudspår för oss. Vissa vill förbjuda bensin och dieselbilar i Sverige, men varför ska man göra det när man kan tillverka både grön diesel och bensin från de råvaror skogen ger, säger ETC:s marknadschef.

Fakta ETC

Stiftelsen Energitekniskt Centrum i Piteå (ETC) är en icke vinstdrivande forskningsorganisation som genomför forskning och erbjuder konsult tjänster till akademi, samhälle och industri. ETC:s forskning fokuserar på termokemisk omvandling av biomassa och de tjänster som erbjuds är kopplade emot förbrännings-, förgasnings- och bioraffineringsteknik. Genom skräddarsydda experiment, avancerade beräkningar och fördjupade utredningar anger ETC att visionen är att vara pionjärer för att ta fram av morgondagens energilösningar för hållbar utveckling. ETC ligger alldeles intill Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå.

Källa: ETC

Vd: Magnus Marklund

Anställda: 17

Omsättning 2013:18,5 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: 508 000 kronor.

Soliditet: 42 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!