Estetelever djupdyker i digitalt uppförande

Psykisk ohälsa kopplat till sociala medier är ett av de teman som Estetelever ska beröra på den digitala mötesplatsen mellan sex länder.

Isabell Lundström, Minna Stenberg och Sofia Eriksson gör sig beredda för en digital presentation inför 75 andra elever i fem länder.

Isabell Lundström, Minna Stenberg och Sofia Eriksson gör sig beredda för en digital presentation inför 75 andra elever i fem länder.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-02-09 20:00

Säkerhet på nätet är ämnet när Strömbackaelever möter elever från fem andra länder digitalt. Men på tisdagen mjukstartade projektet med presentationer från alla sex länder. 

Efter lite teknikstrul kopplade Isabell Lundström, Minna Stenberg och Sofia Eriksson upp sig mot 75 andra elever från Grekland, Italien, Polen, Island och Slovakien. De visade ett snöigt Piteå med skoterkörning och uteliv samt presenterade Estet media-programmet.

Skolorna i de olika länderna kommer att jobba med många olika ämnen som till exempel fake news, källkritik, grooming, identitetsstöld, internetberoende, sociala mediers påverkan, nätetik och syftet är också att de ska bli bättre på att nyttja datorer och internet på ett bra sätt. 

Esteteleverna på Strömbacka ska fokusera på nätetik, kroppsideal och sociala mediers påverkan på ungdomars psykiska mående.

– Det blir intressant att veta vad de olika länderna tycker och hur de hanterar de här sakerna, säger Liv Sandström.

– Man undrar också vad de har för inriktning vad gäller till exempel mobbning på nätet, säger Tea Andersson.

Projektet kommer att engagera ett 30-tal elever under två års tid och syftar till att öka den digitala kompetensen och kunskapen om säkerhet på nätet och hur det påverkar oss, och kommer att ske både genom samarbeten över nätet och vid resor till de olika skolorna. I början blir det möten online, men så fort restriktionerna för resor lättar så kan de fysiska träffarna starta. Eventuellt kan projektet förlängas på grund av det rådande läget.

Både lärare och elever på Estet ser fram emot besök av sina nya vänner under våren 2022.

Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbacka, menar att det finns två ytterligheter när det kommer till digitala mötesplatser. 

– Den ena är den fantastiska möjligheten att bredda demokratin så att fler kan komma till tals och göra sin röst hörd. Den andra ytterligheten är förstås att detta ställer stora krav på människor, att kunna handskas med den öppenheten och möjligheten på ett cyberschysst sätt. Värdegrund, källkritik och nätetik går hand i hand, och där kan skolan spela en viktig roll. Därför är det här projektet så viktigt.

Tanken är också att eleverna ska sprida sin kunskap vidare för att kunna ge övriga lärare lite användbara tips att använda i sin undervisning eller på mentortimmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!