Eriksson vill satsa på svartlutsprojektet

BRÄNSLE. Norrland kan bli självförsörjande på energi. Det gäller även drivmedel till fordon.- Därför vill jag att staten satsar betydande summor i projektet med svartlutsförgasning i Piteå, säger Peter Eriksson, riksdagsman och miljöpartiets språkrör.

Piteå2006-04-04 00:00
Den första testanläggningen är sedan en tid i drift. En fullskalig svartlutsförbränning tros kunna ge 400 000 liter syntetisk diesel per dygn bara vid Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå.

- Projektet har otroligt stor potential. Håller de teoretiska beräkningarna och varje svenskt pappersbruk får en egen anläggning skulle vi minska landets oljeberoende med mellan 30 och 40 procent. Projektet som drivs av Chemrec i Piteå är ett av de allra mest intressanta på energiområdet, betonar Eriksson.

Han tror även att det på sikt handlar om en överlevnadsfråga för massaindustrin.

Lönsamt

- Konkurrensen hårdnar. Inte minst från Brasilien. Då är svartlutsförgasning och framställning av syntetiskt diesel ett av sätten att få upp lönsamheten.

Eriksson driver frågan om satsningar på biobränslen hårt. Han vill att staten går in med mer pengar i Chemrecs nästa steg i forskningen och verksamheten.

- Jag vill inte binda mig vid någon summa. En hel del av den totala kostanden borde dock staten kunna stå för. Projektet får inte dra ut på tiden. Det är viktigt att Piteå behåller tätpositionen i forskningen. Jag vill se en fullskalig anläggning så snart som möjligt. Det är bra för Piteå, Norrbotten och Sverige. Se det som ett vallöfte från min sida.

Ökat intresse

Trots potentialen tycker
Eriksson att det varit förvånansvärt litet uppmärksamhet kring projektet med svartlutsförgasning.

- Men det börjar märkas ett starkt ökat intresse även från socialdemokratiskt håll. Vi pratar om en fantastisk resurs som inte kräver några ytterligare råvaror och som ger ett extremt rent bränsle.

Han anser att Sverige och inte minst Norrbotten sitter på fler outnyttjade resurser.

- Skogen är den enskilt största. En utökad satsning på biobränslen skulle leda till stigande råvarupriser vilket gynnar skogsägarna och indirekt uppmuntra till skogsvård i form av gallring.

Lokala jobb

Eriksson vill också se en fortsatt utveckling av rötgasanläggningar där gödsel, avfall och slam förvandlas till metangas.

- På den punkten finns resurser i varje enskild kommun. Biogasanläggningar ger en bra effekt och skapar jobb lokalt samtidigt som billigt bränsle produceras. I Linköping ligger både universitetet och företaget Teknisk Verkan långt framme i den utvecklingen kring hur rötgas utvinns på ett effektivt sätt. Prismässigt är metan också konkurrenskraftigt, mellan fem och sju kronor motsvarande en liter i konsumentledet, hävdar Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om