Eriks tillvaro skakas av falskt positiva drogtester

Eriks drogtester visar positivt, gång på gång. Men det visar sig, gång på gång, vara testerna som är fel. – Varje gång det visar positivt så får jag sitta med hjärtat i halsgropen, säger Erik.

Genom blod- och urinprov varje månad ska Erik styrka att han är drogfri, så att han kan få tillbaka sitt körkort. Men när proven, felaktigt, visar positivt för droger blir han orolig att det ska sätta käppar i hjulen.

Genom blod- och urinprov varje månad ska Erik styrka att han är drogfri, så att han kan få tillbaka sitt körkort. Men när proven, felaktigt, visar positivt för droger blir han orolig att det ska sätta käppar i hjulen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-08-11 05:00

För två och ett halvt år sedan åkte Erik fast för drograttfylleri och förlorade körkortet. Efter en vistelse på behandlingshem var han redo att komma på fötter igen och skaffa tillbaka sitt körkort. I tio månader har han nu lämnat drogtester på Hortlax hälsocentral, för att följa Transportstyrelsens krav på åtgärder för att få ett körkortstillstånd. Hälften av proven har visat positivt resultat för droger. Något som visat sig vara fel två veckor senare, när de har testats en andra gång.

– Det är väldigt märkligt, det där. Det visar positivt när de tar det till Sunderbyn och sen negativt när de testar om i Umeå, säger Erik.

Förstörde nyår

Första gången läkaren ringde och sa att provresultatet från Sunderbyn visat positivt för cannabis och opiater var dagen innan nyår.

– Det blev en jävligt tråkig nyårsafton och ingen visste vad de skulle tro. Jag undrade hur det kunde vara möjligt, för jag visste ju att jag var oskyldig. De jag pratade med sa att "

det är bara du själv som kan svara på det och ville att jag skulle erkänna, berättar Erik.

Två veckor av misstro

När det första drogprovet, ett så kallat screeningtest som görs på laboratoriet i Sunderbyn , visar positivt för droger så ska det bekräftas. Då sänds det till laboratoriet i Umeå på ett verifikationstest. Hittills har fem av tio screeningtest visat positivt, vilka sedan har motbevisats i Umeå. Det tar ungefär två veckor innan resultatet kommer från Umeå. Två veckor av misstro från omgivningen och vårdpersonalen. Och frustration hos Erik som vet att han är oskyldig.

– Från början blev jag förbannad för att de inte trodde mig, men när de märkte att det andra testet var negativt så förstod de att det inte var jag som gjort fel.

Inga nya kostnader

Kostnaden för varje prov är 1 230 kronor och ett nytt prov tas en gång i månaden. Det blir inga extra kostnader för Erik när testerna skickas vidare till Umeå. Men Erik som nu har blivit frisk från sitt beroende, tycker att det är jobbigt att ständigt bli misstrodd.

– Varje gång det visar positivt så får jag sitta med hjärtat i halsgropen. Jag mår psykiskt dåligt under tiden när jag måste vänta på det här.

Säkerställs i Umeå

Att proverna skickas till två olika laboratorier beror på att det är viktigt att säkerställa testen. Screeningtestet i Sunderbyn är en osäkrare metod, medan Umeå använder mer avancerade metoder. I Umeå har proven visat negativt varje gång, vilket alltså har friat Erik från misstankarna om narkotikabruk. De många felaktiga testresultaten irriterar honom.

– Varför skulle jag välja att ta prover om jag pundar? Om Sunderbyn gör fel så ska ju inte jag få skit för det.

Inga svar på varför

Ingen har kunnat besvara varför de första testerna så ofta visar på drogsubstanser i blod och urin. Erik äter inga mediciner som kan påverka resultatet på testerna och är frisk och kry.

– Det har ju visat positivt så många gånger nu. På sista tiden har jag slutat bry mig eftersom det har varit så ofta. Jag börjar tänka producerar min kropp marijuana? Det hade varit typiskt min tur.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om