Erika laddar för SM i bodybuilding

När alla andra under sommaren legat på stranden och mått gott i solen, har hon kört stentuffa träningspass. Pitetjejen Erika Andersson, 22 år, vet vad som gäller inför SM i bodybuilding.- Jag kör diet, styrketräning och förbränningsträning, säger hon.

Erika Andersson, som tog guld i juniorklassen i VM-tävlingarna i bodybuilding i Budapest i höstas, laddar för ett nytt mästerskap. I oktober hålls SM i Västerås och då ställer Öjebytjejen upp i både junior- och seniorklassen. (Arkivbild)

Erika Andersson, som tog guld i juniorklassen i VM-tävlingarna i bodybuilding i Budapest i höstas, laddar för ett nytt mästerskap. I oktober hålls SM i Västerås och då ställer Öjebytjejen upp i både junior- och seniorklassen. (Arkivbild)

Foto: Alex Danielsson

PITEÅ2008-08-05 06:00
Erika Andersson kommer ursprungligen från Öjebyn, men numera är hon bosatt i Umeå där hon pluggar till idrottslärare. Fjolåret var ett lyckosamt år för henne, då blev hon svensk mästare- och världsmästare i juniorklassen.
I dag har hon siktet inställt på SM i Västerås som går av stapeln den 7-8
oktober.
Tränar hårt
Då ska hon tävla i både junior- och seniorklassen och hon tränar hårt inför det.
- Jag kör fem styrkepass i veckan, tar sex morgonpromenader i veckan och har alltid en hel vilodag, säger hon.
Men att hon skulle ställa upp i SM var inte någon självklarhet - hon hade egentligen inte tänkt vara med överhuvudtaget.
-Jag var inte alls sugen från början och eftersom jag aldrig haft tillfälle att bygga muskler tänkte jag vila från tävlingar och göra det i stället men så blev det inte, säger hon och fortsätter:
-Övertalning från folk runt omkring fick mig att ändra mig. Det är även sista året jag är junior så det lockade också.
Klev aldrig av dieten
Sedan VM ifjol, i november-december hade Erika Andersson planer på att vila från tävlingar men så blev inte fallet.
Hon ställde upp på dels en plåtning för Body Magazine, och dels på Fitnessfestivalen och därmed klev hon aldrig av dieten.
Och när hon nu valt att tävla i SM innebär det att hon kört med dieten sedan den 13 oktober ifjol, då förra SM ägde rum.
Och det är en rätt så ensidig kost som hon äter.
- Jag är en av de mest okreativa människorna som finns på att laga mat, så i stort sett alla dagar i veckan kör jag med kyckling, vitkål och ris, säger hon.
Blir du aldrig less?
-Nej, det går ju att byta krydda, säger hon och skrattar men tillägger
genast:
-Självklart blir jag less ibland och då gör jag något annat.
Och att dieten har inverkan på kroppen har hon sannerligen märkt av.
- Musklerna är inte lika fylliga och så har man har ju sina nergångar. Humöret och motivationen är inte alltid på topp men man får försöka se det positiva i det, att träningen ger resultat. Det är ju det som är det roliga, säger hon.
Många förberedelser
Förutom diet kör
Erika Andersson förbränningsträning och styrketräning.
Men styrketräningen är inte till för att bygga muskler.
- Eftersom jag har ett kaloriunderskott hela tiden kan jag inte bygga muskler. I stället får jag se till att underhålla det jag har så jag inte tappar det.
Många förberedelser och mycket att tänka på inför kommande SM alltså, och målet det har Erika
Andersson klart för sig.
-  Jag är en tävlingsmänniska så självklart vill jag vinna. Jag blir besviken om det går dåligt men om formen inte skulle kännas bra kommer jag inte att ställa upp, men förhoppningvis kommer det att kännas bra, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om