Erfarenheter från skolan samlas i bok

Varje lärare och elev har en mängd erfarenheter och upplevelser från skolan, som andra skulle kunna ha nytta av. Nu har 25 pedagoger och elever från Hortlax skolområde skrivit en bok där de delar med sig av sina insikter och upplevelser.

I går var det releaseparty för boken "Värdefullt lärande - den goda cirkeln".

I går var det releaseparty för boken "Värdefullt lärande - den goda cirkeln".

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-06-18 06:00
Boken heter "Värdefullt lärande - den goda cirkeln" och innehåller en rad vardagsberättelser från den pedagogiska verksamheten i grundskolor och förskolor i Hortlax, Bergsviken, Blåsmark, Hemmingsmark och Jävre.
- Vi vill uppmärksamma det som fungerar och som är positivt i undervisningen. Genom att skribenterna delar med sig av sina erfarenheter så kan andra pedagoger inspireras och lära sig något och så sprids metoderna vidare, säger bokens redaktör Ulrika Bergmark.
Utgå från det goda
Ulrika Bergmark är lektor och fil dr i lärande vid institutionen för pedagogik och lärande på Luleå tekniska universitet, och har i fyra år lett skolutvecklingsprojektet Värdefullt i Hortlax skolområde. Projektets utgångspunkt har varit att man ska utgå från det goda som redan finns och göra det mer synligt.
- Den här boken är en del av det projektet, säger
Ulrika Bergmark.
Stort intresse
Tanken på att ge ut en bok föddes i januari 2008, när Ulrika Bergmark och läraren Iris Rosengren Larsson satt och spånade idéer.
- Det sker väldigt många bra saker i skolområdet, men det uppmärksammas inte alltid, och när vi undrade hur det skulle kunna synliggöras kom vi på att vi borde ge ut en bok, säger Iris Rosengren Larsson, som är SO-lärare i Hortlax skola.
De åkte runt till skolorna och förskolorna i Hortlax skolområde och presenterade idén, och fick in ett antal anmälningar från personal som var intresserade av att skriva.
- Av knappt 200 pedagoger i skolområdet är det 25 som skrivit i boken, så det var ganska många som nappade på idén, säger Ulrika Bergmark.
Inspirera till utveckling
Boken är indelad i fem kapitel med olika teman.
- Varje kapitel innehåller ett antal berättelser från olika årskurser, och efter varje berättelse har jag skrivit mina egna kommentarer och reflektioner över berättelsen, säger Ulrika Bergmark.
I slutet av varje kapitel finns det också uppgifter där läsaren får möjlighet att göra egna reflektioner och tänka på hur man kan omsätta erfarenheterna till sin egen arbetsmiljö.
- Boken är tänkt som inspiration till egen utveckling som lärare eller blivande lärare, och jag kommer att använda den som kurslitteratur i min egen undervisning, säger Ulrika Bergmark.
Första upplagan av "Värdefullt lärande - den goda cirkeln" har tryckts i 1 500 exemplar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om