Egentligen heter det A-traktor men benämningen epa-traktor har fastnat trots att inga nya sådana har registrerats på nästan 40 år.
Den klassiska modellen är mest troligt vara en ombyggd Volvo duett. Men dagens epor kan lika gärna vara en Volvo 240, Nissan kingcab eller varför inte en Scania-lastbil?
Emil Rankvist,15, Munksund, kör just en ombyggd Volvo 240. Hans pappa tingade att köpa den av en kompis långt innan Emil hade åldern inne för att köra den.
- Han tingade den för sex år sedan. Då hade kompisens äldsta son först kört den, sedan hans tre år yngre bror. Jag är tre år yngre än honom och sedan ska min tre år yngre bror få den, säger Emil.
Själv är han inte särskilt intresserad av att skruva i motorer.
- Jag gillar att köra motordrivna fordon. Jag kör skoter och moped också.
"Korsdrag"
Den stora tjusningen med epa-traktor är frihetskänslan tycker Emil.
- Det är att kunna ta sig fram själv, att inte behöva fråga om skjuts.
Mopeden har han ju haft förstås men epans kupé tillåter körning i alla väderlekar. Emils 240 har även motorvärmare och han har kört hela vintern. Någon AC har Volvon från 1983 dock inte.
- I sommar får jag köra med KD istället, korsdrag.
Inredningen i epan har Emil Rankvist inte gjort särskilt mycket åt.
- Men Skellefteå AIK-stickern på bakrutan har jag satt dit, berättar han.
Ombyggda lastbilar
På Älvåkras parkering i Älvsbyn har två Scania-lastbilar stått parkerade med jämna mellanrum det senaste året. Lastbilarna är ombyggda till A-traktorer och körs av Emil Lundberg och John Sundman som gick ut årskurs nio i sommar.
- Det är min pappas lastbil som har gått land och rike runt, den är ganska slut fast den inte är så gammal. Istället för att sälja den som lastbil byggde vi om den till en epa, säger Emil Lundberg, ägare av en ombyggd Scania 460.
Att köra lastbil, även om den nu bara går 30 kilometer i timmen, har inte varit något problem för Emil.
- Jag har ju alltid varit med när pappa kört och har alltid varit intresserad, på den vägen är det.
Inbyggd bryggare
Vissa klassiska epa-attiraljer finns i John och Emils epor. I Emils Scania finns plyschtärningar och doftgranar men också en inbyggd kaffebryggare som är en del av lastbilens originialinreding
- Jag använder den inte så ofta, man måste ha igång den med jämna mellanrum annars blir ledningarna dåliga men matvärmaren använder jag då och då.
John Sundmans lastbils-epa är ett ihopbygge av två Scania 85:or.
- Pappa har haft två likadana skrotbilar. Jag har tagit hytten från den ena och satt på den andra som jag också repat. Två skrotbilar har blivit en, berättar John.
Ombyggnationen tog ungefär ett år. För att anpassa latbilen till A-traktorkraven har det krävts några speciella insatser.
- Det får inte vara ett vanligt flak på den, den måste vara ett dragfordon, får inte ha för många sittplatser och får bara gå 30 kilometer i timmen.
Även John Sundman har en kaffebryggare ombord, den är dock inte inbyggd utan en vanlig som han ställt på instrumentpanelen.
- Det kändes lite fränt, jag använder den inte så ofta.
Även för Johns del har egen epa-traktor inneburit frihet.
- Det är skönt att kunna fara när jag vill. Jag har 2,5 mil till skolan så jag har kört ganska mycket.