Entreprenör stoppar arbetet i Markbygden

Anläggningsföretaget Gällivare Frakt arbetar i Markbygden under det irländska bolaget Red Parrot. Nu lägger bolaget ner arbetet och kritiserar både Red Parrot och facket Seko. "Det här är ett skämt", säger arbetsledaren Jan Svensson.

Anläggningsbolaget Gällivare Frakt är kontrakterat för arbeten i Markbygden av det irländska bolaget Red Parrot. Nu har Gällivare Frakt stoppat arbetet med hänvisning till obetalda räkningar. "Ingenting med det här företaget är i sin ordning", säger Jan Svensson, arbetsledare på Gällivare Frakt. (Montage)

Anläggningsbolaget Gällivare Frakt är kontrakterat för arbeten i Markbygden av det irländska bolaget Red Parrot. Nu har Gällivare Frakt stoppat arbetet med hänvisning till obetalda räkningar. "Ingenting med det här företaget är i sin ordning", säger Jan Svensson, arbetsledare på Gällivare Frakt. (Montage)

Foto: Montage

Piteå2022-07-05 18:53

Sedan i måndags har Gällivare Frakt stoppat större delen av sitt arbete i Markbygden. Anledningen är att de inte ska ha fått betalt av kontraktören Red Parrot, som tog över konkursbolaget Roadbridge Swedens verksamhet på området Aura/Onösberget. Jan Svensson, arbetsledare på Gällivare Frakt, riktar skarp kritik mot Red Parrot.

– Ingenting med det här företaget är i sin ordning och de har inte betalt oss för vårt arbete. De är skyldiga oss miljoner. Vi har därför stängt ner större delen av vår verksamhet på platsen, säger han.

Gällivare Frakt är kontrakterade av Red Parrot och tillhandahåller både maskiner och personal som utför det fysiska arbetet på plats. Sammanlagt handlar det om 14 personer och maskiner som nu lagt ner arbetet. Jan Svensson säger att stoppet kommer att fortgå till dess att Red Parrot betalar sina skulder.

– Vi kommer att stå still tills vi får betalt. Vi kräver också att få jobba under en seriös aktör. Det här är ett skämt, säger Jan Svensson.

Arbetet i parken är inne på sin slutfas och Gällivare Frakt är anlitade för att färdigställa arbetet och återställa naturen inför licensiering. Jan Svensson berättar att Red Parrot beräknar den återstående arbetstiden till några få veckor, men att arbetet som återstår vida överstiger företagets estimat.

– Det handlar om minst ett år innan parken kan bli godkänd av svenska myndigheter. Det här leder till problem för investerarna. Man kan inte sälja en park som inte blivit godkänd. De får inte sälja en kilowatt, säger han.

Jan Svensson är också kritisk till hur fackförbundet Sekos representanter agerat i frågan och säger att kommunikationen brustit.

– Jag har försökt få kontakt med Sekos representant sedan i fredags men denne har inte svarat. Hur ska jag som arbetsledare då veta vad som gäller? Kontakten med facket har varit katastrof, säger han.

Seko har tidigare uppmärksammat att Red Parrot saknat kollektivavtal och skäliga löner. Lars Nilsson på Seko i Luleå säger att Red Parrot nu skrivit på ett kollektivavtal.

– Företagets vd skrev på ett avtal i fredags, säger han.

Är detta ett seriöst företag?

– Det kan man ha delade meningar om. De har inte skött sig så bra hittills. De har nog inte läst på vad som gäller när man arbetar i annat land.

PT har sökt företrädare för Red Parrot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!