Ensamkommande flyttas till Havsbadet

Ensamkommande ungdomar i Piteå flyttas till Migrationsverkets boende efter 18-årsdagen. I grannkommunen Luleå fortsätter kommunen stå för deras boende.

Flyttas. Många ensamkommande ungdomar flyttas till ett asylboende i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Flyttas. Många ensamkommande ungdomar flyttas till ett asylboende i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

PITEÅ2017-09-17 05:00

Under 2015 kom mer än 35 000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige för att söka asyl. Vissa väntar fortfarande på besked om de får stanna i Sverige.

– Det är hemskt, en del har fått vänta jättelänge, det rör sig om två år. Det känns inte humant, säger Anna-Maria Nilsson, avdelningschef för flyktingsamordningen i Piteå kommun.

Den långa handläggningstiden innebär att ungdomar hinner fylla 18 år under asylprocessen. I Piteå rör det sig om 20 stycken utan besked som kommer att uppnå vuxen ålder i slutet av året. Flera har redan fyllt 18 år och bor nu på Pite havsbad i väntan på beslut.

– I Piteå, efter att man fyller 18 år, flyttas man till Migrationsverkets boenden. Som det ser ut nu är det Pite havsbad som är aktuellt, säger Anna-Maria Nilsson.

Vissa kommuner, däribland Luleå, låter ungdomarna bo kvar i väntan på att deras ärenden avgörs. En viktig orsak är att ungdomarna ska få möjlighet att avsluta sin gymnasieutbildning.

– Fördelen för Piteå kommun är att vi har ett flyktingboende på Havsbadet. Även om de hamnar där ute så kan de fortsatt gå klart gymnasiet i Piteå, säger Jan Johansson, förvaltningschef för samhällsbyggnad på Piteå kommun.

Ser ni någon problematik med att slussa ut de här barnen när de fyller 18 år?

– Det kan finnas individuella förutsättningar som gör att det kan kännas mer eller mindre bra. Men sedan finns det ett regelverk som vi har att förhålla oss till och det kostar pengar allt det här.

Enligt honom skulle även den ansträngda bostadssituationen försvåra om Piteå kommun skulle ta ett utökat ansvar och erbjuda ungdomarna lägenheter i väntan på besked om uppehållstillstånd.

– Vi har det väldigt trångt, säger Jan Johansson.

Nyligen infördes ett tillfälligt statsbidrag på 195 miljoner kronor för att stödja kommuner som vill låta ensamkommande ungdomar bo kvar under tiden som de söker asyl. För Piteås del rör det sig om 677 164 kronor.

– Det är jättebra att staten ger oss medel, men det är inget som vi kan bygga eller utveckla en verksamhet på. Det räcker det inte till. Då skulle vi behöva helt andra ersättningar, säger Jan Johansson.

Piteå kommun kommer istället att använda bidraget till annat.

– Dom är öronmärkta så tillvida att dom ska användas för de här ungdomarna. Sedan hur man gör det, blir en strategisk fråga för kommunen, säger Jan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!