Enormt hjälpbehov i krigshärjat land

LIBANON. Tv-bilderna visar ett sönderbombat Libanon och alla förstår att hjälpen måste bli omfattande. Rolf Berglund, bördig från Öjebyn, är nyss hemkommen från huvudstaden Beirut. I kyrklig regi har han gjort en ekonomisk bedömning av vad det internationella nätverket av lutherska och ortodoxa kyrkor kan bidra med för att hjälpa den utsatta civilbefolkningen.

Piteå2006-08-15 00:00
Rolf Berglund är utbildad civilekonom och bosatt i Stockholm. Genom åren har han ofta arbetat för Svenska kyrkans mission och utlandsuppdragen är flera, bland annat i Etiopien och Sudan. Sedan ett par år är han pensionär och sommaren har han tillbringat i släkttorpet i Bergsviken utanför Piteå. När Israel anföll Libanon förstod han att den humanitära situationen för civilbefolkningen skulle bli svår, men att han själv med kort varsel skulle hamna i händelsernas centrum hade han ingen tanke på.

- Jag fick en telefonförfrågan för två veckor sedan om jag kunde tänka mig att ingå i ett team som på plats kunde göra en lägesbedömning. Först sa jag nej, men efter att ha pratat med min hustru ändrade jag mig.

Ett par dagar senare flög han till Syriens huvudstad, Damaskus, och via en lång omväg i bil tog han sig in i Libanon. På uppdrag av Act (Action by churches together) och Mecc (Middle east council of churches) har han och de övriga i teamet på plats sett över samordningen av hjälpinsatser och tagit rätt på vilka extraresurser som den lokala organisationen behöver.

- Jag har gjort en ekonomisk bedömning, kollat om det är möjligt att kanalisera hjälpbehovet och upprättat ett redovisnings- och upphandlingssystem så att pengarna på bästa sätt kan komma de behövande till godo, berättar Rolf Berglund.

Stort hjälpbehov

Trots de omfattande bombningarna och den närmast totalförstörda infrastrukturen har Rolf Berglund inte själv varit i direktkontakt med kriget.

- I de norra delarna av Beirut där jag vistats var det fullkomligt lugnt. Jag har inte ens hört bombningarna. Men stora delar av landet är förstört. Det kommer att ta lång tid och kräva mycket stora resurser för att återställa alla bombade broar, vägar, hamnar, kraftverk, flygplatser och bostadsområden. I princip är allt förstört.

Act, som är ett internationellt nätverk av lutherska och ortodoxa kyrkor, bland annat Svenska kyrkan, kan självfallet inte bära hela den biten. Rolf Berglund uppskattar att Act kan bidra med 20-25 miljoner dollar det närmaste året.

- I första skedet handlar det om att ordna filtar, bostäder, vatten och sanitet åt den drabbade civilbefolkningen. Men hela uppbyggnaden kräver insatser av FN och andra större internationella organ. Det handlar om enorma belopp.

Dialog för fred

Vad är det som driver dig att vid 67 års ålder bege dig till en krigshärd som Libanon?

- I botten är det min kristna tro. Praktiskt handlar det om att jag kan bidra med ekonomiska kunskaper och det känns bra att kunna göra det. Jag är trygg i mig själv och inte rädd, så då fungerar det, konstaterar han stillsamt.

Vad tänker du när du ser all den här förstörelsen?

- Att eländet blottar en del av människans natur och att den långvariga konflikten föder ett fruktansvärt hat som byggs upp från barnsben. Jag vill inte göra någon politisk analys, men jag är helt säker på att problemen inte går att lösa militärt. Enda chansen till fred och försoning är dialog. Jag inser svårigheterna, men någon annan lösning ser jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om