Enklare söka vård med ”Lättakuten”

Den som söker vård för enklare åkommor på Cederkliniken behöver varken ringa innan eller boka tid. Istället svarar man på några frågor på en dataskärm och får träffa en läkare.

Möter patienter. Veronica Högling jobbar som sjuksköterska på nya Lättakuten på Cederkliniken i Piteå. (Arkivbild)

Möter patienter. Veronica Högling jobbar som sjuksköterska på nya Lättakuten på Cederkliniken i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-03-13 18:30

Det handlar om Lättakuten som funnits på Cederkliniken i två veckors tid. Under den tiden har 100 patienter använt sig av systemet (läs mer i faktarutan) varav en tredjedel av dem var barn under nio år.

Inne på hälsocentralen finns numera två dataskärmar uppsatta där patienten själv registrera sitt besök och anger sina besvär genom att svara på några frågor.

Sedan får man träffa en sjuksköterska och i de flesta fall också en läkare.

Lättakuten riktar sig till patienter som de senaste sju dagarna haft enklare åkommor som exempelvis halsont, hosta, snuva, feber, urinvägsinfektion eller akut magont. Den som gör ett besök debiteras 200 kronor via en faktura, för barn och personer över 85 år är det gratis. Akuten håller öppet två och en halv timma på förmiddagen och en och en halv timme på eftermiddagen med drop in- system.

– Men vi har hittills varit lite försiktiga med marknadsföringen och känt att vi velat lära känna systemet först, säger Petter Tuorda specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Cederkliniken.

Cederkliniken har 11 700 listade patienter, för att träffa en läkare har man tidigare fått ringa och boka en tid. Under 2016 låg telefontillgängligheten på 83 procent.

– En av huvudanledningarna till att vi startade det här var vår telefontillgänglighet som vi inte var nöjda med. Sedan hade vi ett bekymmer med att flera av våra patienter upplevde att de blev avvisade då de ringde hit, säger Petter Tuorda,

Med den nya Lättakuten har man hittills i mars legat på en tillgänglighet på 99,2 procent.

– Det är det bästa vi har haft någonsin, säger Petter Tuorda som ser många fördelar med det nya sättet för patienterna att söka vård – patienterna känner sig trygga då de snabbt får träffa en läkare, personalen får sin tur träffa nöjda patienter och det är ett effektivt sätt att jobba som ger en ökad tillgänglighet.

Under måndagen demonstrerade han systemet och på plats fanns bland andra Agneta Granström (MP), regionråd.

– Jag följer detta med stort intresse och det är absolut något som skulle kunna införas på fler hälsocentraler i länet. Särskilt som det också kan minska behovet av stafettläkare, en av våra viktigare frågor inom Region Norrbotten.

– En hög tillgänglighet på hälsocentralerna på dagtid borde också minska trycket på jourcentralerna under kvällen, säger Petter Tuorda som hoppas att fler hälsocentraler i länet följer efter.

Lättakuten

En e-hälsosatsning på Cederkliniken i Piteå som innebär att patienter med enkla, akuta åkommor själva får fylla i sina symptom på en dataskärm. Sedan får de träffa en sjuksköterska och i de flesta fall även en läkare.

Systemet finns på 26 hälsocentraler i landet, Cederkliniken är den enda norr om Stockholm.

Vårdkonceptet och de digitala verktygen som används är utvecklat av företaget Collabodoc, enligt företaget effektiviserar det läkarens arbete med 88 procent.

Källa: Cederkliniken/Collabodoc

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!